Antistresové omalovánky pro dospělé hýbou světem

Omalovánky už nejsou doménou dětí. Předkreslené předlohy vybarvuje stále víc dospělých. Přibývá námětů i vzorů. Podle terapeutů je to dobře – omalovánky mimo jiné působí proti stresu.

Účastníci kurzu ve Wisconsinu vybarvují předkreslené předlohy. Oddávají se tak zábavě donedávna vyhrazené dětem. „Pustím si nevtíravou hudbu a myslím jen a jen na malování,“ říká účastnice kurzu Carol Hensenová.

Samotný fenomén omalovánek pro dospělé je teprve v batolecím věku. Na nohy se ale staví rychle. „Prodeje vyskočily o tisíc procent, což je zcela výjimečné,“ upozornila sběratelka knih Bea Carvalhová.

Internet se plní návody na pokročilé techniky. Vede je i autorka zřejmě nejpopulárnějších omalovánek – Johanna Basfordová. Její první knihy už se prodalo přes milion kusů. „Vymysleli jsme knihu, kde jsou omalovánky detailnější, rafinovanější a každá stránka je malé mistrovské dílo, takže si malování užijí i dospělí,“ podotkla malířka.

Horizont: Omalovánky pro dospělé jako nový fenomén (zdroj: ČT24)

V knihovně ve Wisconsinu vznikají pod rukama amatérů variace na buddhistické mandaly nebo klasická umělecká díla. „Musela jsem ruce zaměstnat něčím jiným než otevíráním ledničky,“ říká Hensenová.

To samo o sobě může léčit, jak tvrdí i Sophie Dangtranová, která právě překonala rakovinu. „Procházela jsem velmi depresivním obdobím a malování přispělo k tomu, že jsem přežila,“ je přesvědčena Dangtranová.

Návrat k dětskému koníčku často dokáže probudit i dětskou schopnost radovat se. A pořádně naostřené pastelky otupí nashromážděný stres.

Vydáno pod