Kurdové opět porazili radikály v Kobani

Kobani - Kurdským silám se podařilo vytlačit ze severosyrského města Kobani bojovníky radikální organizace Islámský stát (IS), tvrdí exilová Syrská observatoř pro lidská práva (SOHR). IS zahájil nové boje o Kobani ve čtvrtek. Podle aktivistů povraždili radikálové v kurdském městě a jeho okolí skoro 150 civilistů.

Mluvčí kurdských milicí YPG uvedl, že město je plně pod kontrolou místních sil a panuje v něm klid. Kurdští bojovníci v sobotu město pročesávali a pátrali po možných ukrytých ozbrojencích IS. Celkem jich zabili asi šedesát.
  
SOHR k bojům o Kobani sdělila, že kurdským silám opět pomáhaly letecké údery koordinované Spojenými státy. Při náletech na pozice islamistů blízko města prý bylo zabito 18 bojovníků Islámského státu. Tvrdé boje se podle exilové organizace odehrávaly v jižním okolí města.

Kobani leží v Sýrii přímo na hranici s Tureckem. Kurdové ovládali město od roku 2012, kdy se z něj stáhla syrská armáda. IS zahájil útok loni v září. V Kobani, známém v arabštině jako Ajn al-Arab, a okolních vesnicích žilo předtím 400 tisíc lidí - čtvrtina z nich po příchodu radikálů prchla do Turecka.  

IS se udržel ve městě asi čtyři měsíce, dokud je kurdské milice s pomocí letectva mezinárodní koalice v lednu neporazily. O život přišly dva tisíce bojovníků IS.   

Boje v Kobani
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Radikálové zahájili ofenzivu i na několika dalších místech na severu Sýrie. Bojuje se hlavně o město Hasaká, které už kvůli střetům opustily desetitisíce lidí. IS zaútočil i na Dará, kde v roce 2011 začala vzpoura proti prezidentu Bašáru Asadovi a které nyní kontrolují vládní síly.

IS nyní ovládá asi polovinu syrského území, jde ale spíše o řídce obydlené oblasti. Rozsáhlá území obsadil také v sousedním Iráku. Poslední dobou se mu ale moc nedařilo. „Islámský stát pomalu přichází o území. Ve srovnání s rychlým postupem vloni v srpnu prohrává na severu Iráku s Kurdy, kteří je zatlačují mezi Irbílem a Mosulem, ale v žádném případě to neznamená jejich konec,“ poznamenal expert na islámský terorismus Jonathan Spyer.

  • Boje v Sýrii si od jara 2011 vyžádaly na 230 tisíc obětí.
  • Ze země uprchly více než tři miliony Syřanů a skoro osm milionů je jich na útěku z domovů ve vlastní zemi.