Konec polské legendy? Úřady odmítly existenci podzemního vlaku se zlatem

Polští experti definitivně popřeli možnost, že by se v podzemí blízko hranic s Českem vyskytoval vlak plný nacistického zlata. Dlouho probíranou kauzu měl podle báňských úřadů ukončit podrobný průzkum v oblasti města Walbrzych. S tím ale nesouhlasí jiná skupina – včetně údajných nálezců vlaku. Podle ní prý měření prokázala existenci podzemního tunelu, v němž se nachází cosi, co může být i vlakem.

„Možná existuje tunel, žádný vlak ale není," řekl na tiskové konferenci geolog Janusz Madej z krakovské báňské akademie. Bádání, která na místě prováděl s týmem kolegů, na základě analýzy materiálů ukrývajících se pod zemí dospěla k závěru, že převážnou část obsahu tvoří běžné geologické vrstvy. Anomálie jsou prý velmi malé. „To, co jsme zjistili, určitě neodpovídá předpokladu, že tam je vlak. Pod povrchem je příliš málo železa,“ uvedl další z báňských expertů Slawomir Poruczek.

Výzkum na místě, kde se má údajný vlak nacházet
Zdroj: ČTK

Druhá skupina, která měla k průzkumu místa stejně dlouhou dobu, však k podobně kategorickému závěru nedospěla. Za pomoci georadaru a termovize prý tým objevil tunel o šířce pěti metrů a koleje s celkovou délkou zhruba sto metrů. Ve vzdálené partii tunelu pak skupina vedená dvěma muži, kteří v létě na údajnou existenci vlaku upozornili, našla podlouhlý cizorodý objekt. „Jestli je to vlak? Možná. Ale je potřeba důkladnějších průzkumů,“ uvedl Adam Szynkiewicz z univerzity ve Vratislavi.

Zprávami o „zlatém vlaku“ z dob druhé světové války žije Polsko už od léta, kdy se o podíl z údajného nálezu přihlásili dva hledači pokladů, Polák Piotr Koper a Němec Andreas Richter. Vlak, údajně naložený drahocenným nákladem, prý koncem druhé světové války vyvezli nacisté z tehdy německé Vratislavi a na útěku před Rudou armádou ho ukryli v podzemním tunelu. Místo domnělého nálezu má být blízko 65. kilometru trati Vratislav–Walbrzych.

Výzkum na místě, kde se má údajný vlak nacházet
Zdroj: ČTK

K probuzení zlaté horečky v okolí Walbrzychu přispěl i tehdejší náměstek ministra kultury Piotr Žuchowski, který se na konci srpna nechal slyšet, že si je „jistý z 99 procent, že vlak existuje“. Avšak podle některých odborníků jde jen o legendu, která se drží při životě už desítky let.

Navzdory dnešnímu závěru báňských expertů hodlá Koper v pátrání po tajemném vlaku pokračovat a získat důkazy o jeho existenci.