Šéf Islámského státu v Libyi je mrtev, potvrdili Američané

Spojené státy potvrdily úmrtí velitele hnutí Islámský stát (IS) v Libyi známého jako abú Nabíl. Radikál byl terčem amerického leteckého úderu ze 13. listopadu, který provedly stíhací letouny F-15 u Darná.

Šlo o první nálet namířený proti veliteli islamistů v Libyi. Bývalý irácký policista Visám Zubajdí, známý také jako abú Nabíl Anbarí, velel podle amerických zpravodajských zdrojů skupině, která je nejsilnější odnoží IS mimo Sýrii a Irák. Do Libye ho v roce 2014 vyslal vůdce IS abú Bakr Bagdádí s úkolem vybudovat skupinu přidruženou k tomuto radikálnímu sunnitskému hnutí.

Mluvčí Pentagonu Jeff Davis v pondělí rovněž potvrdil, že při jiném leteckém úderu 2. prosince v Somálsku byl zabit vysoce postavený vůdce islamistických milic Šabáb, které jsou napojené na teroristickou síť Al-Káida. Americké ministerstvo obrany muže jmenovalo jako Abdirahmana Sandhereho a uvedlo, že organizaci byl tak uštědřen významný úder.

Cílem extremistických milic Šabáb je vytvořit islámský stát v takzvaném Africkém rohu a zavést v něm islámské právo šaría. V roce 2011 se vojákům mise Africké unie podařilo Šabáb vytlačit z Mogadiša a později i z většiny jižního a středního Somálska, které milice předtím ovládaly.

  • Milice Šabáb, které se hlásí k Al-Káidě, do roku 2011 ovládaly velkou část Somálska, ale operace afrických vojáků je přinutila se z většiny území stáhnout. Jsou stále přítomné v některých venkovských oblastech, ale díky tlaku afrických armád už nejsou schopné dobývat území zpět. I tak ale dokážou organizovat útoky na vládní cíle ve městech i v metropoli.