Juncker varuje státy EU před pomstou: V Paříži neútočil uprchlík, ale zločinec

Země EU nesmí v reakci na pařížské útoky začít odmítat běžence, prohlásil šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker poté, co se objevily informace, že se poblíž těla jednoho z teroristů na stadionu našel zřejmě falešný syrský pas, který měl být použit k registraci v Řecku. Český premiér Bohuslav Sobotka v ČT prohlásil, že ho Junckerova slova zklamala.

„Neměli bychom míchat různé kategorie lidí, kteří přicházejí do Evropy,“ řekl Juncker na okraj summitu skupiny G20. „Ten, kdo je zodpovědný za útoky v Paříži, je zločinec, a ne uprchlík, nikoli žadatel o azyl,“ dodal.

Sobotka přitom považuje Junckerovu reakci za nedostatečnou. „Ano, musíme pomáhat lidem, kteří jsou v nouzi, kteří utíkají před válkou, ale současně přitom musíme také myslet na vlastní bezpečnost,“ prohlásil v Otázkách Václava Moravce premiér, který kladl důraz na ochranu vnějších hranic EU. 

Chtěl bych vyzvat ty v Evropě, kdo se snaží měnit přijatou migrační agendu, aby ji brali vážně a nepodléhali zjednodušeným reakcím, které se mi nelíbí.
Jean-Claude Juncker

Držitel nalezeného pasu žádal v Srbsku o azyl

Atény v sobotu oznámily, že nalezený pas použil začátkem října muž, který se zaregistroval na ostrově Leros jako uprchlík. Poté, co byl identifikován na základě evropských pravidel, prošel dál do Unie, uvedl člen řeckého kabinetu.

Srbské ministerstvo vnitra v neděli potvrdilo, že držitel tohoto pasu se dostal 7. října do Srbska, kde požádal o azyl. Bulvární britský list Daily Mail a srbské noviny Blic uvedly, že terorista přijel do Řecka spolu s dalším atentátníkem.

Legitimita pasu ale zatím nebyla ověřena. Navíc není známo, zda osoba, která ho použila v Řecku, byla tatáž osoba, která se podílela na útocích v Paříži.

Uprchlíci
Zdroj: Boris Grdanoski/ČTK/AP

Uprchlické kvóty v ohrožení

Pokud se skutečně podařilo pařížským útočníkům dostat do EU v rámci migrační vlny, může to znamenat velký problém pro splnění rozhodnutí Rady EU o přerozdělení 120 tisíc běženců z Řecka a Itálie. Ministři vnitra povinné kvóty odsouhlasili přes odpor Česka, Slovenska či Maďarska.

Hned po útocích se ozvala Varšava. „Nevidíme politické možnosti jeho (rozhodnutí o kvótách) splnění. Polsko si musí zachovat úplnou kontrolu nad svými hranicemi, nad azylovou a migrační politikou,“ napsal příští ministr pro evropské záležitosti Konrad Szymański na serveru wPolityce.pl.

Před velkými bezpečnostními riziky spojenými s migrací varoval i slovenský premiér Robert Fico. „Po tomto se snad některým lidem otevřou oči,“ řekl po zasedání bezpečnostní rady státu.

Minimálně ve dvou případech z osmi atentátníků jde o migranty. Naplňuje se nejhorší scénář, a to je scénář obrovských bezpečnostních rizik, která jsou spojena s migrační vlnou.
Robert Fico
předseda vlády Slovenska
obrázek
Zdroj: ČT24

Šéf německé kontrarozvědky: Nemůžeme vyloučit, že s uprchlíky přicházejí i teroristé

Podle předsedy Spolkového úřadu pro ochranu ústavy (BfV) Hanse-Georga Maassena by mělo Německo zavést „řádné procedury“ při zvládání náporu tisíců běženců, kteří nyní míří do země.

„Není vyloučeno, že s uprchlíky přicházejí do země i teroristé, i když to považujeme za méně pravděpodobné. Pro bezpečnostní složky je důležité, aby byly zavedeny řádné procedury při vstupu do Německa a při uplatňování azylového práva,“ podotkl Maassen.

Události ČT: Vyšetřování pokračuje, lidé se scházejí na piety (zdroj: ČT24)

Předseda BfV zároveň varoval, že radikální islamisté usazení v Německu se mohou pokusit zverbovat čerstvé mladé síly z řad imigrantů. „Pozorujeme, že islamisté speciálně oslovují uprchlíky v azylových táborech. Víme už o víc než stovce takových případů,“ dodal.