Sobotka: Pomáhejme lidem v nouzi, ale mysleme i na vlastní bezpečnost

Česko i celá Evropa musí pomáhat lidem, kteří utíkají před válkou, ale současně přitom musí myslet i na vlastní bezpečnost. V mimořádném vydání Otázek Václava Moravce k teroristickým útokům v Paříži to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Slova šéfa Evropské komise Jeana-Clauda Junckera o tom, že země EU nesmí v reakci na pařížské útoky začít běžence odmítat, Sobotku prý zklamala. „Mně ta reakce ze strany šéfa Evropské komise nepřipadá dostatečná,“ reagoval český premiér s tím, že je nyní nezbytné posílit ochranu vnější schengenské hranice.

Sobotka v reakci na páteční teroristické útoky v Paříži, které si už vyžádaly na 129 lidských životů, uvedl, že je nyní potřeba zvýšit tlak na fungování ochrany vnějších schengenských hranic. „Pokud neobnovíme fungování vnější hranice Schengenu, tak si jednotlivé členské státy budou muset řešit bezpečnost samy,“ uvedl.

I my jsme včera večer vedli na předsednictvu Bezpečnostní rady státu debatu o tom, do jaké míry máme posílit hlídky na hraničních přechodech, do jaké míry je exponována hranice s Rakouskem, s Německem, se Slovenskem. Vždyť to bychom vůbec neměli řešit, pokud by tady fungovala vnější hranice Schengenu.
Bohuslav Sobotka

Český premiér se také ohradil vůči reakci předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera na teroristické útoky v Paříži. Podle Junckera není potřeba v důsledku těchto událostí, aby osmadvacítka nějak měnila svůj přístup k řešení migrační krize. Šéf Evropské komise také zdůraznil, že pachatelé atentátů nebyli uchazeči o azyl, ale zločinci.

„Mně ta reakce ze strany šéfa Evropské komise nepřipadá dostatečná… Ta slova mě zklamala, protože já si myslím, že je co měnit z hlediska našeho přístupu k řešení uprchlické krize. Zejména pokud jde o tlak na to, aby fungovaly vnější hranice Schengenu,“ reagoval Sobotka v OVM.

Evropa při řešení migrační krize nebyla dostatečně schopná zdůrazňovat bezpečnostní aspekty. My, jako Česká republika, jsme je zdůrazňovali od samého počátku, byli jsme za to silně kritizováni, zejména těmi západními zeměmi Evropské unie, a myslím si, že se ukazuje, že to je na místě.
Bohuslav Sobotka

Eurokomisařka pro spravedlnost Věra Jourová (ANO) Sobotkovu kritiku Junckera odmítla. Předseda EK podle ní jasně chápe, že je nutné učinit razantní kroky, aby se radikálně zlepšila kontrola na vnější schengenské hranici, zmenšila se migrační vlna a EU se mohla soustředit na pomoc zemím, jako jsou Jordánsko, Libanon a Turecko, v nichž je několik milionů uprchlíků. „Aby právě tam se neradikalizovaly další skupiny lidí,“ uvedla Jourová v OVM.

Sobotka navrhuje pětibodový plán

Premiér také v polední diskusi ČT nastínil pět stěžejních bodů, které je potřeba realizovat ke zdárnému řešení současné migrační krize a hrozby tzv. Islámského státu.

  1. Rychlé dokončení dohody s Tureckem o kontrole migračních toků.
  2. Dokončení vídeňských rozhovorů mezi světovými mocnostmi a zástupci Sýrie.
  3. Posílení vnější schengenské hranice a vytvoření společné evropské pohraniční a pobřežní stráže.
  4. Zintenzivnění a lepší koordinace boje proti tzv. Islámskému státu.
  5. Změny dublinského a schengenského systému reagující na současnou uprchlickou vlnu.

Česko podle Sobotky bude pokračovat v podpoře irácké vlády i Kurdů. Požádal prý ministra obrany Martina Stropnického (ANO), aby připravil další možnosti, jak by jim i Jordánsku mohla ČR pomoct. V minulosti Česko dodalo Iráku i Kurdům munici, nyní jim chce poslat ruční zbraně.

Duka: Evropa ztrácí identitu, útoky souvisí s migrací

Teroristické útoky v Paříži ostře odsoudil i předseda České biskupské konference a pražský arcibiskup Dominik Duka, který vyzval katolické farnosti k rozeznění svých zvonů na památku obětí. Podle něj Evropané „určitým způsobem“ ztrácejí svou identitu a někdy si neuvědomují okolní nebezpečí. Je prý třeba pomáhat potřebným, ale také chránit své nejbližší.

„Nežijeme ve snadné době. Je zapotřebí mít druhé lidi rád, pomáhat těm, kteří si pomoc zasluhují, ale také nezapomenout na nebezpečí a na to, že musíme chránit i naše nejbližší,“ řekl Duka ve Vlčnově na Slovácku, kde se zúčastnil mše konané na památku vlčnovského rodáka, nacisty umučeného dominikána Patrika Kužely. Duka při ní vzpomenul právě i na oběti pátečního teroristického útoku islamistů v Paříži.

Kardinál Duka dodal, že zpravodajské služby už před několika lety upozorňovaly na nebezpečí, které bude souviset i s exodem uprchlíků. „Když mnozí z nás jsme říkali: 'Pozor, skutečně se musí přistupovat zodpovědně', tak jsme byli považováni za ustrašence a nevím, za sobce. Nyní vidíme, že právě i tyto útoky, ke kterým došlo v Paříži, jsou také dílem i vyslaných spojek terorismu,“ dodal Duka.