Obama s Castrem na okraj zasedání OSN vyzvali ke zrušení embarga

Americký prezident Barack Obama se v New Yorku na okraj zasedání Valného shromáždění OSN sešel s kubánským vůdcem Raúlem Castrem. Oba politici znovu vyzvali ke zrušení amerického obchodního embarga proti Kubě, k němuž se Kongres USA, ovládaný republikány, zatím nemá.

Jde o druhé oficiální setkání obou politiků od loňského začátku oteplování ve vztazích mezi Kubou a USA. V dubnu spolu jednali v Panamě na okraj celoamerického summitu. Krátce se potkali a potřásli si rukou také v prosinci 2013 na pietním aktu na počest zemřelého jihoafrického vůdce Nelsona Mandely v jihoafrickém Sowetu. Tehdy už několik měsíců vedli zástupci obou zemí v Kanadě a Vatikánu tajné rozhovory, k nimž přispěl i nový papež František.

Obama s Castrem diskutoval v New Yorku o možných dalších krocích jednotlivých vlád, které by mohly vést k prohloubení spolupráce mezi oběma zeměmi. Obama „uvítal pokrok, kterého bylo dosaženo při navazování diplomatických vztahů“. Nicméně rovněž zdůraznil, že je potřeba, aby na Kubě pokračovaly reformy. Znovu zopakoval, že je pro USA velmi důležité, aby byla na Kubě dodržována lidská práva.

Spojené státy uplatňují vůči komunistické Kubě embargo od roku 1960, kdy je zavedly v reakci na znárodnění majetku patřícího americkým firmám a občanům. O dva roky později je pak výrazně zesílily, takže v jeho rámci byla zakázána většina obchodu s Kubou a cest na ostrov.

V posledních měsících se ale embargo postupně uvolňuje. Obchody s ostrovním státem jsou nyní pro americké firmy snadnější. Totéž se týká cestování na ostrov na trajektech. Zcela může embargo zrušit pouze Kongres, jehož republikánská většina zatím ale takovému kroku brání.

Castro promluvil během všeobecné rozpravy Valného shromáždění OSN již v pondělí. Stalo se tak po dlouhé době. Naposledy hovořil v síle OSN jako zástupce Kuby jeho bratr Fidel před 15 lety. Castro během své řeči uvedl, že USA a Kuba mohou normalizovat své vztahy pouze tehdy, když Washington ukončí obchodní embargo a zároveň vrátí základnu Guantánamo do kubánských rukou. Tyto dva body Castro zdůraznil i během setkání s Obamou.