Manning si psal s Assangem

Washington – Americký vojín Bradley Manning, který stojí před soudem kvůli podezření, že serveru WikiLeaks předal tajné vojenské a diplomatické depeše, byl v e-mailovém kontaktu se zakladatelem serveru Julianem Assangem. Tvrdí to alespoň počítačový expert David Shaver, který prohledával Manningovy počítače. Hrozí mu za to doživotní vězení.

„Toto jsou možná jedny z nejvýznamnějších dokumentů naší doby, které odstraňují tajnosti zahalující konflikt a odhalují pravou podstatu asymetrického vedení války ve 21. století. Přeji pěkný den,“ napsal údajně Manning o diplomatických a vojenských materiálech v e-mailu adresovaném Assangeovi. 

Ten přitom tvrdil, že s vojínem v kontaktu nebyl. Podle některých je proces s Manningem přípravnou půdou pro případný proces právě se zakladatelem serveru WikiLeaks Julianem Assangem.

Manning dnes před soudem odmítl vypovídat. Jeho právníci nicméně předvolali dva vojáky, kteří s ním sloužili v Iráku. Měli dosvědčit, že Manning měl záchvaty vzteku. Obhájci pak argumentovali, že takový člověk by se vůbec neměl dostat k tajným dokumentům armády, a ta se tak dopustila nedbalosti.