Zeman jednal s Putinem, tématem byl obchod, džihádisté a vztahy s EU

Objektivní postoj českého prezidenta Miloše Zeman k hodnocení nedávných dějin a především válečné minulosti ocenil během společné schůzky v Pekingu jeho ruský protějšek Vladimir Putin. Vyjádřil rovněž naději na zlepšení rusko-české obchodní výměny poznamenané sankcemi. Zeman vyzval Rusko, aby se připojilo k mezinárodnímu úsilí o zastavení akcí Islámského státu.

Svou druhou otázku pro ruského prezidenta Zeman před českými novináři neprozradil. Podle zahraničněpolitického Putinova poradce Jurije Ušakova ale bylo cílem obou státníků během setkání posoudit stav rusko-českých vztahů v obchodní, ekonomické, investiční, energetické, kulturní a humanitární oblasti. Tématem měl být i dialog Ruska s Evropskou unií. Zeman se s Putinem letos setkal už podruhé, obě schůzky se přitom uskutečnily při příležitosti oslav 70. výročí konce druhé světové války. V květnu oba prezidenti jednali v Moskvě.

„Vysoce oceňujeme vaše stanovisko ohledně objektivního hodnocení nedávných dějin, období války,“ řekl Zemanovi šéf Kremlu. Dodal, že existující problémy je třeba řešit „spojeným úsilím, aniž bychom se od sebe vzájemně odvraceli a rozcházeli se“.

Český prezident při setkání hovořil o potřebě čelit kampani teroristů z Islámského státu vytvořením mezinárodních sil. Požádal přitom Putina, aby se k této iniciativě připojil. Zeman, který hovořil rusky, poznamenal, že o této otázce hodlá mluvit v projevu na nadcházející schůzi Valného shromáždění OSN v New Yorku. Tam má v plánu hovořit i Putin.

„Chci na toto téma promluvit, ostatně zmínil se o tom i (ruský ministr zahraničí Sergej) Lavrov. Je třeba schválit jednotnou rezoluci Rady bezpečnosti, podobnou té, která byla přijata v reakci na teroristické útoky v Somálsku,“ konstatoval Zeman. Protiteroristické síly by se podle něj neměly zaměřit na okupaci území, jak to dělala Amerika, ale na eliminaci citlivých bodů - vůdců a výcvikových táborů..

„Vztahy Ruska a Česka měly vždycky partnerský charakter a donedávna se vyznačovaly slušnou dynamikou,“ poznamenal Putinův poradce Ušakov v rozhovoru pro agenturu TASS. Kreml podle Ušakova zaznamenává upevnění kontaktů mezi ruskými a českými regiony, dobré perspektivy v rozvoji kulturní a humanitární spolupráce a aktivizaci vztahů mezi vysokými školami.

V České republice rovněž roste zájem o studium ruštiny. Objem vzájemného obchodu se ale snižuje, poznamenala v této souvislosti státní agentura TASS. V důsledku západních sankcí loni poklesl o 11 procent na deset miliard dolarů, v prvním letošním pololetí se ve srovnání se stejným obdobím roku 2014 snížil o dalších víc než 40 procent.

Putin při zahájení besedy se Zemanem vyjádřil přesvědčení, že jde o dočasný stav a objem obchodní výměny mezi oběma státy se podaří obnovit.

Vydáno pod