Při srážce letadel u Trenčína zemřelo sedm lidí

Na západě Slovenska se dopoledne srazila dvě sportovní letadla s parašutisty a následně se zřítila. Nehodu nepřežilo sedm lidí, záchranáři ošetřili 31 zraněných. Mezi parašutisty byl i jeden Čech, vyvázl bez zranění. Jeden z letounů byl prý přetížen.

K neštěstí došlo na slovensko-českém pomezí. Jedno letadlo se zřítilo dva kilometry od obce Červený Kameň v okrese Ilava a shořelo, druhý stroj spadl do zalesněné oblasti horského sedla Chotuč.

Část parašutistů zvládla nouzový seskok

Letadla se srazila asi 1500 metrů nad zemí poté, co jedno z nich prudce kleslo. Mrtví jsou čtyři členové posádky a tři parašutisti. Z jednoho letadla stihli parašutisté vyskočit, z druhého nikoliv. „V prvním letadle zahynula dvoučlenná posádka, všem parašutistům se podařilo vyskočit. V druhém stroji zemřeli tři parašutisté a dva členové posádky,“ potvrdil Juraj Gyenes z Leteckého a námořního vyšetřovacího útvaru. Jedno z letadel bylo zřejmě přetíženo. Zatím není známo, zda tato skutečnost přispěla ke srážce letounů.

Ještě ani nedokážu mluvit, jsem jen šťastný, že jsem naživu. Letadla se dostala pod sebe, jedno narazilo podvozkem do druhého, vrtule se utrhly. Piloti to ukorigovali tak, aby letadla nespadla na rodinné domy.
Jeden z parašutistů

Podle experta osloveného slovenským Denníkem N se mohli parašutisté zachránit pouze v případě, že stihli vyskočit z dostatečné výšky. „Pokud šlo o sportovní padáky, musíme mluvit alespoň o 200 metrech," uvedl prezident Slovenského národního aeroklubu Ján Mikuš.

„Zaslechl jsem náraz a vyběhl ven z budovy. Viděl jsem, jak jedno z letadel rotuje k zemi a vyskakují z něj parašutisté,“ popsal zaměnstnanec obecního úřadu v Červeném Kameni. Druhé letadlo podle jeho slov padalo k zemi s uraženým ocasem. Celá tragédie prý trvala asi 25 vteřin.

Server listu Denník N informoval, že letadla typu L-410 společně nacvičovala hromadný seskok na nedělní letecký den, který byl ovšem okamžitě po tragédii zrušen. Na palubě každého z letounů byla dvoučlenná posádka a 17 parašutistů

Nehoda letadel na Slovensku
Zdroj: Reuters/Radovan Stoklasa

Na místě zasahovaly desítky záchranářů i vrtulníky záchranné služby a ministerstva vnitra. Dorazily i speciální jednotky na čtyřkolkách a šestikolkách, které pomáhaly v nepřehledném terénu s pátráním po zraněných. Na místo míří také ministři zdravotnictví a vnitra a policejní prezident.

Na Slovensku jde v krátké době už o třetí letecké neštěstí. V červenci na východě země havaroval záchranářský vrtulník, v jeho troskách zemřel pilot a tři záchranáři. Na konci minulého měsíce se na východním Slovensku zřítil i vojenský vrtulník. Nehodu nepřežil pilot, zbylí dva členové posádky utrpěli vážná zranění.