Při sebevražedných útocích v Kábulu zemřelo nejméně 40 lidí

Po ranním sebevražedném útoku v centru Kábulu s 15 oběťmi došlo k podobnému incidentu také vpodvečer. Exploze se ozvala u areálu kábulské policejní akademie v době, kdy se do ní po volnu vraceli kadeti. Místní média hovoří o nejméně 26 mrtvých a 20 zraněných rekrutech. K útoku se přihlásilo radikální hnutí Taliban. Během nočních bojů s islamisty u základny NATO u kábulského letiště přišel navíc o život jeden voják aliance a osm civilistů pracujících pro alianci.

Sebevrah, který zaútočil na akademii, měl na sobě údajně policejní uniformu. Útočník podle zdrojů agentury Reuters udeřil ve chvíli, kdy se do akademie po čtvrtečním a dnešním volnu vraceli kadeti. Útok na akademii následoval po ranním pumovém útoku v centru Kábulu. Nálož ukrytá v zaparkovaném nákladním autě podle místních úřadů explodovala blízko vojenského objektu v hustě obydlené jihovýchodní čtvrti afghánské metropole.

Třem útokům v jednom dni musela čelit afghánská metropole (zdroj: ČT24)

K ranní explozi, která lidi zabíjela a zranila v době, kdy spali, se zatím nikdo nepřihlásil. Mluvčí Talibanu pouze sdělil, že skupina incident prověřuje. Oficiální začátek vyšetřování oznámila také vláda.

Podle údajů šéfa kábulské policie Abdula Rahmána Rahímího zraněné zasáhly střepy skla nebo úlomky poškozených budov. Exploze na ulici zanechala kráter hluboký deset metrů, poškozeny nebo zničeny byly automobily v okruhu sta metrů. Další mrtvé zřejmě záchranáři najdou v troskách zhroucených domů.

Sebevražedný útočník odpálil v Kábulu bombu
Zdroj: Musadeq Sadeq/AP Photo

V Kábulu jsou útoky teroristů a sebevražedných atentátníků poměrně časté, ale proniknutí nákladního auta naloženého trhavinou přes přísné kontroly na okraji města je neobvyklé. Vjezd těžkých nákladních aut do Kábulu je povolen jen v nočních hodinách. V armádním objektu, který byl zřejmě terčem útoku, pracují příslušníci afghánských bezpečnostních složek. Všichni nalezení mrtví jsou podle Rahímího civilisté, v kasárnách ale mohou být další mrtví.

Právě v hnutí Taliban před několika dny došlo k mocenským změnám. Po smrti zakladatele a dosavadního vůdce Talibanu mully Muhammada Umara se dostal do čela Muhammad Mansúr.

Ve svém prvním poselství vyzval své bojovníky k jednotě a slíbil, že bude pokračovat v povstání proti afghánské vládě. Svatá válka má podle něj pokračovat, dokud „v zemi nebude nastoleno islámské právo šaría“.

  • Taliban vládl Afghánistánu od roku 1996, než byl jeho režim svržen v roce 2001 během invaze vedené Spojenými státy.
  • První kolo mírových rozhovorů se konalo 7. července v pákistánské metropoli Islámábádu za přítomnosti amerických a čínských vyjednávačů.
  • Afghánský prezident Ašraf Ghaní stanovil mírový dialog s Talibanem za svou prioritu.