Bajkal pomalu mizí. Zásobárnu vody ničí sucho i odpadky

Největší zásobárna pitné vody na světě se potýká s vážným poklesem hladiny. Místní ekosystém je podle expertů silně narušený, což negativně poznamenalo hlavně stavy zdejších ryb. S menším množstvím vody trpí také kvalita, k čemuž "přispívá" masový turismus, vesnice bez čističek i odpadky. Situace je prý tak kritická, že by na Sibiři v budoucnu mohl vypuknout konflikt o pitnou vodu.

Mizející hladina Bajkalu straší vědce (zdroj: ČT24)

V nejhlubším jezeře na světě je vody stále přes 23 tisíc krychlových kilometrů, ale jeho hladina soustavně klesla. Nyní se drží dva centimetry pod hranicí 456 metrů nad mořem, kterou ruská vláda považuje za bezpečnou. "Na jaře letošního roku došlo k takovému poklesu, jaký nebyl zaznamenán od počátků osmdesátých let," sdělil Vadim Tachtějev z Institutu biologie.

Podle ekologů se situace každoročně zhoršuje i vinou masové turistiky. Ročně k jezeru přijíždí 600 tisíc turistů hlavně z Ruska. "Jde o velké množství znečištěné vody z vesnic, hlavně ale z tisícovky turistických středisek a táborů na pobřeží. Unikátní flóra a fauna jsou na pokraji vymření," varuje Vitalij Rjabcov z Bajkalské ekologické vlny.

obrázek
Zdroj: ČT24

Dalším problémem mizejícího Bajkalu jsou i odpadky. Hromadí se na břehu, kde se rozkládají a ohrožují kvalitu pitné vody. "Všichni pijí vodu u břehu. V některých místech, zvláště v mělčinách, které jsou dobře prohřáté, bych vodu pít nedoporučila," upozornila Galina Kobanová z Institutu biologie. Obavy přináší i plány postavit další elektrárny na mongolských přítocích.

Podle specialisty na Bajkal Gennadije Čegasova patří k hlavním problémům ochrany jezera získávání spolehlivých meteorologických předpovědí, aby bylo možné lépe regulovat využívání vody podniky.

  • Obdobná situace poklesu byla zaznamenána v roce 1982, kdy hladina jezera Bajkal klesla na rekordní minimum 455,27 metru.
Jezero Bajkal
Zdroj: ČTK/AP