S chutí do toho, půl je hotovo

Haag – Haagský tribunál snížil o polovinu počet obvinění ze zločinů, z nichž se zodpovídá bývalý vrchní velitel bosenskosrbské armády Ratko Mladić. Obžaloba si od tohoto kroku slibuje zrychlení procesu. Místo dosavadních 196 bude nyní Mladić souzen ze 106 konkrétních případů a soud rovněž upravil z 23 na 15 počet míst, kde se generál údajně dopustil válečných zločinů.

Prokuratura Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) dostala dva týdny času na to, aby rozsáhlou obžalobu příslušně zkrátila. Závažnost činů, z nichž se Mladić zodpovídá, se ale nesnížila. Nadále je obžalován v jedenácti bodech, které čítají genocidu, zločiny proti lidskosti a další válečné zločiny během války v Bosně v letech 1992 až 1995. Zodpovídat se bude také z podílu na masakru ve Srebrenici v roce 1995.

Devětašedesátiletý Mladić si od začátku tribunálu stěžuje na problémy s játry a plicním katarem. Podstoupil rovněž operaci kýly. V době, kdy se před spravedlností 16 let ukrýval, ho údajně postihly dva infarkty. Sám sebe označil za „těžce nemocného muže“. Není vyloučeno, že se rozsudku nedočká – podobně jako někdejší jugoslávský a srbský prezident Slobodan Milošević, který v roce 2006 po čtyřech letech procesu zemřel.

Vydáno pod