Běloruský disident dostal čtyři a půl roku

Minsk - Běloruský soud dnes poslal prominentního bojovníka za lidská práva Alese Beljackého za údajné daňové podvody na čtyři a půl roku do vězení a nařídil zabavení jeho majetku. Evropská unie označila proces za politicky motivovaný a vyzvala k okamžitému propuštění známého disidenta.

„Dnešní rozsudek je verdiktem o lidských právech v Bělorusku. Potvrdilo se, že běloruský režim nerespektuje základní normy lidských a občanských práv stanovené ve Všeobecné deklaraci lidských práv,“ uvedlo v prohlášení polské ministerstvo zahraničí. „Polsko a Evropská unie vyzývají běloruské úřady k okamžitému propuštění Beljackého a dalších politických vězňů, protože bez takovéhoto kroku je další dialog mezi EU a Běloruskem nemožný.“

Beljackij, který byl v minulosti opakovaně navržen na Nobelovu cenu za mír a získal řadu mezinárodních ocenění za činnost na poli lidských práv, byl zadržen počátkem srpna poté, co Polsko a Litva nedopatřením předaly Minsku kompromitující údaje o účtech disidentů. Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski se za omyl omluvil. 

Ales Beljackij
Zdroj: ČTK/AP/Sergei Grits

Beljackij je podle EU i domácí opozice běloruskému režimu nepohodlný. Se svou organizací Vesna totiž pomohl řadě kritiků prezidenta Alexandra Lukašenka. Prokuratura žádala pětiletý trest vězení a zabavení majetku, obhajoba usilovala o zproštění viny. Podle obžaloby disident v Bělorusku nepřiznal a nezdanil peníze, které získal od dárců na své zahraniční konto. Beljackij podvod odmítl a tvrdil, že finance z tohoto účtu používal výhradně na aktivity centra Vesna.