Kuvajtský parlament krátce obsadili demonstranti

Kuvajt - Stovky demonstrantů ve středu krátce pronikly do budovy kuvajtského parlamentu poté, co pořádkové síly potlačily jejich protestní shromáždění, na němž volali po demisi premiéra a rozpuštění parlamentu. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na jednoho z opozičních poslanců.

„Vstoupili jsme teď do parlamentu,“ řekl Musallám Barrak, který se s dalšími poslanci postavil do čela demonstrace. Po chvíli demonstranti budovu parlamentu opustili a připojili se k davu lidí protestujících venku. „Lid chce svrhnout vládu,“ skandovaly stovky demonstrantů v centru hlavního města.

Zákonodárným sborem v Kuvajtu je jednokomorové Národní shromáždění, které má 50 členů. Podle ústavy je mezi nimi automaticky deset vládních ministrů. Po posledních volbách v roce 2009 jsou v kuvajtském parlamentu zastoupeni sunnitští islamisté, menšinoví šíité i liberálové a mezi poslanci jsou také čtyři ženy.

Kuvajtu se vyhnuly masové protestní demonstrace, které zasáhly řadu arabských států a v některých vedly ke svržení konzervativních režimů. V zemi ale stoupá odpor proti vládnoucí královské rodině, jejíž některé členy obyvatelstvo obviňuje z korupce.