Postřelená kongresmanka poprvé promluvila v televizi

New York - Gabrielle Giffordsová poprvé poskytla rozhovor pro televizi od lednového útoku střelce, kdy utrpěla vážné zranění mozku. Americká zákonodárkyně v hodinovém pořadu televizní stanice ABC mimo jiné řekla, že si na osudný den, při němž na jejím politickém shromáždění zahynulo šest lidí, nepamatuje. Giffordsová od útoku urazila při rehabilitaci velký kus cesty, přesto ale mluví spíše v jednotlivých slovech než celých větách. Na záběrech bylo také patrné, že se nesnadno pohybuje.

Giffordsová se také vyjádřila ke svému možnému návratu do Kongresu. Uvedla, že nejdříve chce, aby se zlepšil její stav. „Pak se vrátím,“ řekla novinářce Dianě Sawyerové a doprovodila svá slova rozhodným gestem.

Příběh jejího uzdravování přibližuje nová kniha, u které je spolu se svým manželem a astronautem Markem Kellym uvedena jako autorka. Kniha se jmenuje Gabby: A Story of Courage and Hope (Gabby: Příběh odvahy a naděje) a vychází ve Spojených státech dnes. Manželé ji věnovali obětem útoku. Pořad natočený při příležitosti jejího vydání také přiblížil zázračné zotavování Giffordsové po vážném zranění, které podle lékařů lidé přežívají jen asi v deseti procentech případů. Kelly si její pokroky zaznamenává na video.

Gabrielle Giffordsová
Zdroj: ČT24

Když se jí Sawyerová ptala, jakým slovem by v tuto chvíli označila svého manžela, řekne „statečný“. Kelly pak řekne, že stejné slovo by použil i on pro svou ženu. „Silná,“ řekne taky. „Silná jako hřebíky,“ doplní poté Giffordsová. Manželé pak prostřednictvím pořadu poděkovali mnoha - často bezejmenným lidem - kteří političku podpořili. Uvedli také, že se chystají navštívit rodiny pozůstalých po obětech střelby, až se stav Giffordsové zlepší.

Zákonodárkyně rovněž uvedla, že se nezlobí kvůli tomu, co se jí stalo. Kelly pak poznamenal, že střelec Jared Lee Loughner, o jehož příčetnosti panují pochyby, evidentně potřeboval pomoc, které se mu nedostalo.

Giffordsová je na rehabilitaci v Houstonu a od svého zranění se na veřejnosti objevila pouze několikrát. Minulý měsíc se zúčastnila ceremoniálu ve Washingtonu, na kterém získal její manžel, kapitán amerického námořnictva Kelly, dvě medaile na počest jeho 25letého působení u námořnictva a Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Kelly mimo jiné velel raketoplánu Endeavour na jeho poslední vesmírné misi.

Reportáž Petry Flanderkové (zdroj: ČT24)

Kulka prolétla kongresmance levou stranou mozku, která ovládá řeč. Denně teď proto tráví dvě hodiny s terapeuty. Učí se hledat slova, skládat jednoduché věty. Do Sněmovny reprezentantů zatím přišla jen jednou - v srpnu - aby podpořila klíčové hlasování o rozpočtu. Než natrvalo zasedne do svého křesla ještě to chvíli potrvá. S manželem mají ještě jedno přání: podstoupit umělé oplodnění. Giffordsová už měla zákrok jednou domluvený. Jen týden před ním jí ale plány překazila kulka.

Vydáno pod