Kvůli smrti černocha Graye jsou policisté obviněni ze zabití i vraždy

Washington - Šest amerických policistů bylo ve čtvrtek v Baltimoru obviněno z odpovědnosti za smrt pětadvacetiletého Afroameričana Freddieho Graye, který v druhé polovině dubna zemřel na následky zranění utrpěných při zatýkání. Prokurátorka Marilyn Mosbyová oznámila, že tým vyšetřovatelů poskytl hodnověrné důkazy, jež vedly k obvinění všech šesti lidí, kteří se na zadržení podíleli. Obžalovaní stanou před soudem 2. července. Část byla obviněna z neúmyslného zabití, část z vraždy.

Grayova smrt vyvolala ve městě na východním pobřeží USA vlnu převážně pokojných demonstrací, které ale vyústily v den pohřbu v násilnosti a rabování. Ve městě následně platil i zákaz nočního vycházení. Jde o další z řady případů, kvůli nimž americká policie čelí podezření ze zvůle vůči menšinám.

Marilyn Mosbyová:

„Provedli jsme nezávislé vyšetřování okolností tragické smrti Freddieho Graye. To odhalilo, že jsme měli dost důkazů pro obviněni šesti policistů. Po předvedení těchto důkazů velká porota rozhodla, že s obviněními souhlasí.“

Pětadvacetiletý Gray zemřel 19. dubna na následky týden staré zlomeniny krčních obratlů. Smrtelná zranění, která zřejmě utrpěl během jízdy v policejní dodávce, zavinili policisté podle Mosbyové tím, že jej spoutali na rukou i na nohou, ale nezapnuli mu bezpečnostní pásy. Rovněž prý neudělali nic pro to, aby mu poskytli nezbytnou zdravotní pomoc, o niž zraněný nejméně dvakrát policisty žádal.

Šest policistů bylo obviněno z odpovědnosti za Grayovu smrt (zdroj: ČT24)

V USA vyšetřují další policejní zákrok proti černochům

Policista ve městě Olympia na severozápadě Spojených států ve čtvrtek postřelil dva muže, kteří se údajně pokoušeli ukrást z místního supermarketu pivo. Černošští bratři ve věku 21 a 24 let jsou v nemocnici, stav jednoho z nich je kritický. Ještě v noci proti policejnímu zákroku demonstrovalo ve městě několik stovek lidí. Město Olympia, která je správním střediskem státu Washington, má asi 50 000 obyvatel, černoši z nich tvoří jen asi dvě procenta.

Bělošský policista Ryan Donald před zahájením palby nejprve mladíky varoval, uvedla policie. Mladí muži byli neozbrojeni, na policistu ale údajně útočili skateboardem. „Došlo na jistou formu potyčky, policista se cítil ohrožen a vypálil ze služební zbraně,“ prohlásil na tiskové konferenci policejní šéf Ronnie Roberts. Dodal, že Donald jednoho černocha postřelil během konfliktu, zatímco další dva podezřelí utekli do lesa. Když se opět objevili, padlo několik výstřelů. Postřelení muži byli identifikováni jako bratři Andre Thompson a Bryson Chaplin. V kritickém stavu je mladší Chaplin, který ale podle lékařů své zranění přežije. O identitě třetího podezřelého se média nezmiňují. Policista Donald byl postaven mimo službu, než se incident vyřeší.

Incident je dalším z řady ozbrojených střetů, při nichž americká policie použila zbraň proti mladým mužům černé pleti. Mnoho Afroameričanů i amerických obhájců lidských práv je přesvědčeno, že policisté neoprávněně používají násilí proti etnickým menšinám.

Vydáno pod