Murdoch jr. trvá na předchozí výpovědi. Mluví pravdu?

Londýn – Dalším svědectvím Jamese Murdocha pokračuje v Londýně vyšetřování skandálu s nezákonnými odposlechy novináři bulvárního týdeníku News of the World (NoW). Syn mediálního magnáta Ruperta Murdocha před parlamentním mediálním výborem opět zopakoval, že před třemi lety o plném rozsahu odposlechů nevěděl. Podle policie odposlouchávali zaměstnanci novin přes pět tisíc lidí, včetně politiků nebo obětí zločinů.

Syn mediálního magnáta Ruperta Murdocha a šéf jeho společnosti News International (NI) už v červenci prohlásil, že v roce 2008 nevěděl o e-mailu ukazujícím, že se na odposleších podílel i tehdejší šéf reportérů NoW Neville Thurlbeck a že tedy byly v NoW širší praxí. Nicméně vysocí představitelé NI posléze jeho výpověď zpochybnili a uvedli, že o inkriminujícím e-mailu věděl. Podle výpovědi posledního šéfredaktora listu Colina Mylera a bývalého šéfa právního oddělení společnosti News International Toma Cronea o odposleších věděl dokonce celé tři roky.

Kvůli těmto rozporům britští poslanci povolali Jamese Murdocha do mediálního výboru parlamentu znovu. Murdoch dnes ale důrazně odmítl, že by při svém červencovém vystoupení parlamentní výbor oklamal. Zdůraznil, že sice v roce 2008 věděl o existenci e-mailu, který se týkal vyplacení vysokého odškodného pro šéfa asociace profesionálních fotbalistů Gordona Taylora kvůli odposlouchávání jeho telefonu. Pouze prý ale věděl, že v e-mailu byly informace dostatečné k tomu, aby NoW vyplatily Taylorovi odškodné, ale jinak o obsahu e-mailu nevěděl nic a nikdo mu ho neukázal. Nikdo ho prý tehdy ani neinformoval o skutečném rozsahu odposlechů v NoW.

„Nikdo se mi nezmínil o povaze tohoto e-mailu nebo o podezření o širším rozsahu těchto nepravostí,“ uvedl dnes Murdoch, který přímo zpochybnil výpověď Mylera a Cronea. „Domnívám se, že jejich výpověď byla zavádějící, a já jí oponuji,“ řekl Murdoch, který zdůrazňuje, že vedení NI se začalo dovídat o rozsahu odposlechů až od konce roku 2010, kdy společnost začala žalovat řada celebrit.

Některé poslance však Murdoch nepřesvědčil. „Musíte být prvním mafiánským bossem v dějinách, který si nemyslel, že řídí zločinecký podnik,“ uvedl labouristický poslanec Tom Watson. Je dlouhodobým kritikem Ruperta Murdocha a výrazně přispěl k tomu, že celá aféra nevyzněla do ztracena.

Aféra propukla v roce 2007, kdy byl za odposlechy hlasových schránek členů královské rodiny odsouzen reportér NoW Clive Goodman. Vedení NI tehdy zdůrazňovalo, že šlo o samostatnou iniciativu izolovaného reportéra. Skandál pak s plnou silou propukl letos začátkem července, kdy se ukázalo, že NoW nechaly odposlouchávat hlasovou schránku mobilu unesené a později zavražděné dívky Milly Dowlerové. Aféra otřásla politickou a mediální scénou v Británii a vyvolala pobouření, které vedlo k uzavření NoW.

Jamesi Murdochovi jde v dnešním slyšení o hodně i proto, že v sázce je také jeho pozice nástupce Ruperta Murdocha. V říjnu 35 procent investorů společnosti News Corporation hlasovalo proti tomu, aby byl Murdoch mladší znovu zvolen do dozorčí rady této společnosti, která sdružuje všechna Murdochova světová aktiva.