Snowden se do vlasti přeci jen vrátil - i když kamenný a na chvíli

New York - Neznámá skupina příznivců umístila do jednoho z brooklynských parků bustu bývalého spolupracovníka CIA Edwarda Snowdena, známého kvůli odhalení rozsáhlých sledovacích praktik. Dílo po několika hodinách místní úřady nechaly zakrýt a odstranit. Snowden se před americkou justicí skrývá v Rusku, přes své advokáty dal ale najevo, že je ochoten vrátit se do Spojených států, pokud se mu dostane spravedlivého procesu.

Více než metrovou bustu umístila jistá skupina, jejíž představitelé nejsou známi, v pondělí před úsvitem v brooklynském parku Fort Greene. K jejímu vystavení využila jeden ze sloupů stávajícího památníku zajatců (Prison Ship Martyr´s Monument), kteří během americké války za nezávislost na sklonku 18. století zahynuli na britských vězeňských lodích. Pod bustou bylo rovněž odhaleno Snowdenovo jméno.

Podle portálu animalnewyork.com, který byl u montáže busty přítomen, stojí za nápadem dvojice newyorských umělců, kterou podpořil jistý uznávaný sochař ze západního pobřeží USA.

Nová instalace byla podle webu nazvána Prison Ship Martyr´s Monument 2.0. Autoři prý upozornili na lidi, kteří obětovali svou osobní svobodu a bezpečí v boji proti tyranii. Edward Snowden sem tedy podle nich patří.

Snowden předloni zveřejnil tajné informace o masivním špehování internetové komunikace americkými rozvědkami. K údajům se dostal jako spolupracovník americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA). Zveřejnění těchto dokumentů vyvolalo mezinárodní skandál a zkomplikovalo vztahy USA s jejich spojenci.