USA chtějí odstrašit Putina. Poslaly do Pobaltí vojenskou techniku

Riga - Spojené státy poslaly více než sto kusů těžké vojenské techniky, včetně tanků a dalších bojových vozidel, do tří bývalých sovětských pobaltských republik. Americký generál John O'Connor v Rize řekl, že cílem je posílit obranyschopnost těchto zemí a odradit Rusko od případných hrozeb.

Tento krok má „ukázat prezidentovi (Vladimiru) Putinovi a Rusku naši rozhodnost, že dokážeme sjednotit naše síly“, prohlásil O'Connor, který má na starosti přepravu vojenské techniky do Pobaltí přes rižský přístav.

Tanky Abrams, bojová vozidla pěchoty Bradley a vozidla Humvee mají zůstat v Estonsku, Litvě a Lotyšsku tak dlouho, „dokud to bude nezbytné k odrazení Ruska od agrese“.

Tři pobaltské státy, které byly půl století součástí někdejšího Sovětského svazu, jsou od roku 2004 členy NATO a Evropské unie. Jejich vojenská síla je malá, a proto v nich vyvolal velké znepokojení postup Moskvy v ukrajinské krizi, včetně anexe Krymu. Ruské vojenské manévry v oblasti Baltského moře vedou k obavám, že by se Kreml mohl pokusit Pobaltí destabilizovat.

Americké stíhačky na litevské základně Siauliai
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Nastalá situace vedla Severoatlantickou alianci k rozhodnutí ustavit novou jednotku rychlého nasazení o počtu 5000 mužů a vytvořit šest velitelských center ve východní Evropě v blízkosti Ruska, zejména v Estonsku, Litvě a Lotyšsku.

Litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová minulý týden uvedla, že její země by v případě napadení dokázala agresorovi vzdorovat nejméně 72 hodin. V tomto časovém rozmezí by její spojenci měli být s to přijít na pomoc.

Spojené státy loni zahájily operaci Atlantic Resolve (Atlantické odhodlání) zaměřenou na podporu amerických spojenců před možnou ruskou hrozbou. Reagovaly tak na obavy některých evropských spojenců v NATO, kteří se cítí být ohroženi ruským chováním vůči Ukrajině.

Součástí amerického projektu jsou společné manévry a výcvik vojsk, posílené aktivity amerického námořnictva v Baltském a Černém moři, modernizace evropských základen a také podpora Gruzie, Moldavska a Ukrajiny, tedy zemí, které mají s Moskvou napjaté vztahy. Washington prý nyní zvažuje rozšíření této podpory i na Česko a Maďarsko.

Vydáno pod