Estonsko povedou reformisté, proruští centristé u voleb propadli

Tallinn – Z vítězství v estonských parlamentních volbách se může radovat Reformní strana (RE) premiéra Taaviho Roivase. Porazit dokázala i před volbami favorizované proruské centristy. Nicméně vládní většinu, kterou dosud tvořila společně s koaličními sociálními demokraty, ztratila a bude tak muset hledat dalšího partnera. Po sečtení všech hlasovacích lístků vyhrála RE s 27,7 procenta hlasů, zatímco proruská Estonská strana středu (EKK) má 24,8 procenta hlasů.

Reformisté drží moc v Estonsku, musí ale najít dalšího spojence (zdroj: ČT24)

Reformní straně podle všeho pomohly velké obavy voličů před sousedním Ruskem kvůli jeho agresivní politice vůči Ukrajině. Centristé, kteří by rádi navázali úzké vztahy právě s Moskvou, byli společně s reformisty největšími favority voleb. Průzkumy jim dokonce dávaly naději na vítězství.

S 15,2 procenta hlasů jsou třetí sociální demokraté (SDE) pod vedením současného ministra obrany Svena Miksera a čtvrtá je konzervativní strana Res Publica a Vlast (IRL) s 13,7 procenta. V parlamentu o 101 místech by RE měla mít 30 křesel a SDE 15, což zatím nestačí k vytvoření vládní koalice. K nadpoloviční většině nejméně 51 poslanců potřebují obě strany ještě jednoho koaličního partnera. IRL bude mít 14 křesel. Do parlamentu se dostávají ještě svobodní demokraté s 8,7 procenta hlasů a osmi poslanci a konzervativní lidovci s více než osmi procenty a sedmi mandáty.

Centristy vedené starostou metropole Talinnu Edgarem Savisaarem podporuje většina etnických Rusů, jichž v Estonsku žije 330 tisíc. Zhruba 80 tisíc z nich ale nemá estonský pas, hlasovat proto nemohou.

Bohuslav Sobotka a estonský premiér Taavi Roivas
Zdroj: ČTK/AP/Darko Vojinovic

Volební účast byla letos 63,7 procenta voličů, tedy přes 580 tisíc lidí z 1,3 milionu obyvatel, což je o 0,2 procenta více než v předchozích volbách v roce 2011. Zvláštností voleb opět bylo internetové hlasování, kterého se zúčastnilo více než 177 tisíc voličů. Z nich reformisty volilo 37,5 procenta hlasujících, zatímco centristy jen 6,9 procenta lidí.

Před čtyřmi lety zvítězili ve volbách reformisté s 28,6 procenta hlasů a 33 mandáty, druzí centristé měli 23,3 procenta a 26 mandátů. IRL byla před čtyřmi lety třetí s více než 20 procenty a sociální demokraté čtvrtí se 17 procenty hlasů.