Soud EU: Kurdská PKK nepatří na seznam teroristických organizací

Brusel - Justice Evropské unie dnes rozhodla, že Strana kurdských pracujících (PKK) nepatří na unijní seznam teroristických organizací. Kromě unie PKK za teroristy považují i Spojené státy a samozřejmě Turecko, které s Kurdy z PKK vede dlouholetý ozbrojený konflikt.

Unie Stranu kurdských pracujících a její politické křídlo KONGRA-GEL zařadila na seznam teroristických organizací už v roce 2002. To mimo jiné přináší i zmrazení všech účtů a aktiv, které strana má. Podle dnešního verdiktu Evropského soudu první instance, který je druhým nejvyšším soudem v unii, ovšem tento krok nebyl v souladu s právem EU.

Soud v podstatě nerozhoduje o tom, jestli PKK je teroristickou organizací nebo ne. Své rozhodnutí většinou vysvětluje tím, že unie svůj krok dostatečně nepodložila a nedala o něm dotyčné organizaci dostatečně vědět, nebo ji neinformovala o právu na odvolání.

Evropská komise zatím nechtěla rozhodnutí soudu nijak komentovat. Mluvčí EK Krisztina Nagyová novinářům řekla, že verdikt je příliš čerstvý. Podle ní je navíc seznam teroristických organizací především záležitostí členských států EU, a nikoliv komise.

Turecko, stejně jako Spojené státy a Evropská unie, považuje PKK za teroristickou organizaci a odmítá s ní jednat. Ankara se obává, že by autonomní snahy iráckých Kurdů mohly povzbudit kurdské obyvatelstvo v Turecku, aby hledalo podobné řešení. PKK žádá politickou a kulturní autonomii pro území na jihovýchodě Turecka obývané převážně kurdským etnikem.

Konflikt mezi Turky a Kurdy vypukl v roce 1984 a dosud si vyžádal desítky tisíc obětí.