Za zločiny z Pinochetovy éry bylo v Chile zatčeno 100 lidí

Santiago de Chile - V Chile bylo v pondělí zatčeno skoro 100 bývalých vojáků a tajných policistů v souvislosti s vyšetřováním zločinů za diktatury Augusta Pinocheta.

Bývalí vojáci a policisté byli zatčeni kvůli vyšetřování 42 únosů a vražd v rámci operace Colombo, která se uskutečnila na počátku Pinochetovy diktatury trvající od roku 1973 do roku 1990. Během operace bylo zabito 119 Pinochetových odpůrců.

Někteří zadržení pracovali pro tajnou službu DINA, která měla mučící střediska, kde byly stovky lidí zabity, nebo kde zmizely beze stopy. Vyšetřován je i bývalý šéf DINA Manuel Contreras, který je již ve vězení za jiné zločiny. 

Augusto Pinochet zemřel v roce 2006, za zločiny provázející jeho vládu nebyl nikdy souzen. Odhaduje se, že během jeho éry bylo zabito na 3000 lidí, 28 tisíc bylo mučeno a 200 tisíc lidí uprchlo do exilu.

Někteří zločinci Pinochetovy vlády nebyli dosud potrestáni. Rodiny obětí tvrdí, že obvinění vyvázli s příliš lehkými tresty. Za zločiny z období diktatury bylo zatím odsouzeno asi 20 členů bezpečnostních složek a do pondělí bylo vyšetřováno 380 lidí.