V Mexiku zatkli jednoho z nejhledanějších drogových bossů

Tijuana (Mexiko) - Mimořádný úspěch v boji proti organizovanému zločinu hlásí mexické úřady. Ve městě Tijuana na severozápadní hranici se Spojenými státy byl dopaden poslední ze šéfů obávaného drogového klanu Arellano-Félix. Zatčení jednoho z nejhledanějších zločinců v Mexiku i USA Eduarda Arellana Félixa alias "Doktora" předcházela tříhodinová přestřelka s členy gangu. Pod jeho vedením skupina propašovala do Spojených států stovky tun kokainu a marihuany.

„Tímto jsou dopadeni všichni bratři. Někteří už dřív v přestřelce s policisty zemřeli, jiní skončili v celách. Můžeme ale říct, že generace bratrů, která utvářela tuto zločineckou organizaci, je rozprášena,“ sdělil náměstek ministra vnitra Facundo Rosas.

Společně s bossem, na něhož USA svého času vypsaly odměnu pět milionů dolarů a kterého Interpol hledal ve víc než 180 zemích světa, byla zatčena i jeho dcera Alicia a další z jeho kompliců. Při akci se policie zmocnila také zbraní, munice, neprůstřelných vest a tisíců dolarů v hotovosti.

Klan Arellanů-Félixů ovládal obchod s drogami směřujícími za hranice do Kalifornie především v 90. letech. Obávaný byl zejména pro nemilosrdnou likvidaci nepřátel. Zatčení a úmrtí mnohých z bossů však vedla k oslabení organizace a do města se přesunuly jiné mexické drogové kartely, které sváděly o kontrolu nad lukrativním obchodem nelítostný boj. Jen v letošním roce si tento boj vyžádal stovky lidských životů. V poslední době vedl kartel právě Eduardo se svou sestrou Enedinou, když několik z jejich bratrů bylo předtím zatčeno nebo zabito.

Na sever Mexika se ale klid hned tak nevrátí. Na uvolněné místo si brousí zuby frakce, které dosud bojovaly proti rodinnému klanu Arellano-Félix.

  • Náměstek mexického ministra vnitra Facundo Rosas oznamuje zadržení hledaného drogového bosse Eduarda Arellana Félixa alias „Doktora“. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/492/49121.jpg
  • Eduardo Arellano Félix autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/492/49119.jpg