V Rusku pacientovi vyoperovali z plíce jedli

Moskva - Chirurgové na Uralu řeší zvláštní případ. Muž měl bolesti v hrudníku a vykašlával krev. Lékaři měli proto původně podezření na rakovinu. Jaké ale bylo jejich překvapení, když v plíci pacienta objevili pěticentimetrovou jedli. Podle lékařů muž pravděpodobně vdechl semínko. Podle biologů je ale nemožné, aby v lidské plíci vyklíčil strom.

Artjom Sidorkin, osmadvacetiletý Rus, přišel do nemocnice v Iževsku s tím, že má bolesti na hrudníku a trápí ho kašel. Lékaři ho vyšetřili, udělali mu rentgen a na snímku odhalili na plicích cosi, co vypadalo jako nádor. „Čekal jsem do poslední chvíle, potom jsem šel do nemocnice. Tam mě prohlédli a rozhodli, že mě budou operovat,“ popisuje Sidorkin.


Když chirurgové otevřeli mužův hrudník, nestačili se divit. Pacientovi v plicích nalezli zelené jehličky. „Když jsme začali řezat skalpelem kolem nádoru, objevili jsme cizí předmět. Našli jsme živou větvičku jedle. Byli jsme velice překvapeni,“ říká chirurg Vladimir Kamašev. „Rostlina byla zelená, jako bychom ji právě přinesli z lesa,“ dodal další lékař Sergej Suchanov. Vzorek pak chirurgové odeslali k dalšímu zkoumání.

Podle médií mohl Sidorkin větvičku vdechnout. Nebo prý mohl vdechnout jedlové semínko, ze kterého mu pak v plicích vyrostl malý stromek. To ale popírají vědci, kteří tvrdí, že to není možné, protože rostliny k tomu, aby vyrostly, potřebují světlo, uhlík a vodu.

  • V Rusku pacientovi vyoperovali z plíce pěticentimetrovou jedli. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/803/80271.jpg
  • Model, kudy se mohla větvička dostat do plic. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/803/80269.jpg