Havárie na ruské hydroelektrárně bude mít více než 70 obětí

Moskva – Po havárii na největší ruské hydroelektrárně se stále pohřešuje 64 lidí, všichni jsou pravděpodobně mrtví. Záchranáři dosud objevili 12 obětí a jejich počet bude dál stoupat. Na ruském zpravodajském portálu politonline.ru byly zveřejněny amatérské záběry, na nichž je zřejmý výbuch poblíž základů hráze elektrárny a mohutný proud vody stříkající v místě exploze.

„Nalezení nějakého přeživšího v místech zatopení je nepravděpodobné,“ uvedl Vasilij Zubakin z vedení společnosti RusHydro, jíž Sajansko-šušenská elektrárna patří.

Šanci na přežití snižuje i teplota vody v Jeniseji, která se pohybuje maximálně kolem 4 stupňů Celsia.

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)

Teroristé výbuch nezpůsobili

Verze o teroristickém činu se nepotvrdila. „Specialisté na výbušniny Federální bezpečnostní služby (kontrarozvědka) nenašli na místě havárie žádné stopy po trhavinách,“ zdůraznil oficiální představitel Vyšetřovacího výboru při prokuratuře Ruské federace Vladimir Markin.

Ministr energetiky Sergej Šmatko informoval, že byla vytvořena příslušná komise složená z nejlepších specialistů a profesionálů a je na ní, aby určila příčinu neštěstí. „Hovořit teď o jakékoliv zásadní verzi je nezodpovědné,“ zdůraznil.

Společnost RusHydro potvrdila, že rodinám obětí neštěstí bude vyplaceno po milionu rublů (asi 570 000 korun). Kromě toho, jak sdělil na dnešním brífinku novinářům Vasilij Zubakin, „bylo navíc rozhodnuto neprodleně rodinám mrtvých a postiženým vyplatit po dvou měsíčních mzdách a uhradit výdaje na léčení“.

Příčina neštěstí není zatím zcela jasná. Z dosavadních výsledků vyšetřování plyne, že při opravě jednoho z agregátů ve strojovně závodu explodoval olejový transformátor. Tato verze ale není konečná. Podle společnosti RusHydro je na vině prudké zvýšení tlaku ve vodním potrubí.

V elektrárně bylo v tu chvíli asi 300 lidí. Výbuch prorazil stěny a strop strojovny, kde se nacházejí turbíny, v důsledku čehož začala do haly proudit voda. Jejímu dalšímu průniku se později podařilo zabránit, ale část objektu je zatopena a prohledávají ji potápěči ve snaze najít případné další oběti.

V Jeniseji se vytvořila až 60kilometrová olejová skvrna

ITAR-TASS s odvoláním na oficiální zdroje napsal, že činnost elektrárny byla zcela zastavena, situace je však pod kontrolou. Nebezpečí obyvatelstvu v osadách ležících níže podél toku Jeniseje nehrozí. Při havárii ale unikl ze závodu olej, který se šíří po říčním toku. Olejová skvrna se táhne na 50 až 60 kilometrech.

V Chakaské autonomní republice, na jejímž území elektrárna leží, byl 19. srpen v souvislosti s tragédií vyhlášen dnem smutku. V tento den proběhnou první pohřby obětí.