Soud rozhodl: Knoxová není vražedkyně

Řím - Italský odvolací soud osvobodil Američanku Amandu Knoxovou a Itala Raffaela Sollecita, původně odsouzené k 26 a 25 letům vězení za vraždu Britky Meredith Kercherové. Soud tak přihlédl k důvodným pochybnostem nezávislých odborníků o důkazech, které předložila prokuratura. Američanka dnes před soudem v italské Perugii prohlásila, že platí za zločin, který nespáchala a požádala o osvobození. Knoxová byla za vraždu své britské spolubydlící při sexuálních orgiích odsouzena před dvěma lety. Celou dobu ale vinu popírala. Případ sadistické smrti v roce 2007 šokoval Ameriku i Evropu.

Žaloba v obnoveném procesu žádala pro Knoxovou a jejího bývalého přítele doživotí. Porota tento požadavek před dvěma lety vzhledem k věku obou obžalovaných zamítla. „Neudělala jsem věci, o nichž tvrdí, že jsem udělala. Nezabíjela jsem, neznásilnila jsem a nekradla jsem. Ani jsem tam nebyla,“ řekla dnes v slzách Knoxová u odvolacího soudu. „Chci se vrátit domů. Chci se vrátit do svého života. Nechci být zbavena svého života pro něco, co jsem neudělala, protože jsem nevinná,“ dodala.

K soudu mluvila plynulou italštinou, kterou se ve vězení naučila. Stejně emotivně o své nevině přesvědčoval soudce i Amandin bývalý italský partner Raffael Sollecito, který za podíl na vraždě dostal 25 let vězení. „Nikdy v životě jsem nikomu neublížil. Ve vězení jsme už přes 1 400 dnů. Téměř 20 hodin denně v prostoru 2,5 x 3 metry,“ stěžoval si.

Knoxové se zastal její zpovědník

Experti, kteří přezkoumávali vyšetřování, kritizovali způsob, jakým policie získávala důkazy. Údajnou vražednou zbraň, kuchyňský nůž, na němž se podle prokuratury našlo DNA Knoxové a Sollecita, si v bytě vyzvedla až 46 dní po vraždě. Podle BBC navíc byla vražda provedena jiným, menším nožem. Navíc nebyl nalezen motiv pro vraždu, i když žalobce tvrdí, že Knoxová je ďábelské stvoření posedlé sexem. To zpochybňuje ale i zpovědník Knoxové, který za ní docházel do vězení, kde strávila již čtyři roky.

Podle obhajoby je ale za vraždu ve skutečnosti odpovědný Rudy Guede z Pobřeží slonoviny, zadržený krátce po vraždě v Německu. Již dříve byl ve zvláštním procesu odsouzen k 16 letům vězení.

Americké ministerstvo zahraničí ocenilo přístup italské justice 

Americká média sledovala případ Knoxové s velkým zájmem. V posledních letech totiž začala americká veřejnost věřit verzi Knoxové s tím, že se Knoxová ocitla ve spirále justice. Všechny velké americké televize a internetové servery tak sledovaly její obnovený proces v přímém přenosu a přišla i první oficiální reakce, když americké ministerstvo zahraničí ocenilo přístup italské justice. I přes osvobozující rozsudek ale italská prokuratura zřejmě požene případ až k nejvyššímu soudu.

Knoxová v osudný den vyrazila s Kercherovou na večírek, kde se ale zábava vinou alkoholu a drog zvrhla v násilnické sexuální orgie. Britská studentka byla později nalezena mrtvá s mnoha podlitinami a podříznutým hrdlem. Podle obžaloby Knoxová přesvědčila svého italského přítele a jejich známého z Pobřeží slonoviny, aby Britku sexuálně obtěžovali. Ta se ale odmítla sexuálních hrátek zúčastnit.