Hakkáníové popřeli účast na vraždě Rabbáního

Kábul – Vůdce afghánské militantní skupiny Hakkáníů Siradž Hakkání popřel, že by byl jeho klan odpovědný za vraždu bývalého prezidenta Burhánuddína Rabbáního. Kvůli jeho smrti přerušil současný prezident Hamíd Karzáí vyjednávání o míru s Tálibánem. Vyšetřovatelé už dříve zjistili, že sebevrah, který zabil mírového vyjednavače Rabbáního bombou v turbanu, byl Pákistánec. Kábul prý už předal Pákistánu důkazy včetně jmen, adres a telefonů lidí, o jejichž zatčení a vydání žádá.

V neděli demonstrovaly v Kábulu stovky Afghánců proti nedávnému ostřelování pohraničních měst pákistánskou armádou a vinily pákistánskou tajnou službu z podílu na vraždě exprezidenta Rabbáního. Protest přichází v době rostoucího napětí mezi oběma sousedními zeměmi. Kábul mocnou pákistánskou rozvědku ISI a vedení fundamentalistického hnutí Tálibán viní ze spiknutí s cílem zabít Rabbáního.

Protipákistánská demonstrace v Kábulu
Zdroj: ČT24

Afghánská tajná služba koncem září uvedla, že vražda Rabbáního byla naplánována v zahraničí. Afghánský prezident Hamíd Karzáí v pátek řekl, že afghánská vláda smírčí rozhovory s radikálním Tálibánem ukončí a zaměří se raději na vyjednávání se sousedním Pákistánem. Mnoho Afghánců již delší dobu viní Pákistán a ISI z podpory ozbrojených skupin, kterou prý sleduje vlastní zájmy.

V Afghánistánu pokračuje vyšetřování vraždy Rabbáního (zdroj: ČT24)

Pákistánská armáda podle afghánských činitelů od 21. září do 25. září vypálila stovky raket, které dopadly do východoafghánských provincií Kunar a Núristán. Ztráty na životech byly malé, při podobném ostřelování v červnu a v červenci ale podle Kábulu přišlo o život nejméně 42 lidí. Pákistán v září připustil, že ostřeloval ozbrojence v pohraniční oblasti, popřel ale, že by do Afghánistánu mohly dopadnout stovky střel.

Pákistán odmítá obvinění z podílu na vraždě Rabbáního

Pákistán dnes obvinění z podílu své tajné služby ISI na vraždě Rabbáního ostře odmítl. „Místo vydávání takových nezodpovědných prohlášení by autority v Kábulu měly vážně uvažovat o tom, proč všichni Afghánci naklonění míru a Pákistánu systematicky mizí ze scény a končí mrtví,“ uvádí se v prohlášení pákistánského ministerstva zahraničí.

„Ukazuje se, že vražda profesora Rabbáního byla zosnována v Kvétě a že muž, který sebevražedný atentát uskutečnil, byl Pákistánec,“ uvedl nedávno afghánský ministr obrany Abdur Rahím Vardak. Afghánský ministr vnitra Besmilláh Muhammadí zase ve svém projevu k poslancům atentát přímo spojil s pákistánskou tajnou službou. „Není pochyb o tom, že na plánu se podílela ISI. Dokumenty a důkazy jsme předali pákistánské straně.“

Afghánský ministr přežil útok sebevražedného atentátníka

Afghánský ministr pro kmenové záležitosti Asadulláh Chálid vyvázl bez zranění z bombového útoku, který se dnes ráno odehrál na předměstí Kandaháru. Sebevražedný atentátník zabil dva lidi a deset dalších zranil, podle policie ale není jisté, zda jeho cílem byl skutečně automobil převážející člena vlády.

Podle policie byl útočníkem řidič rikši, který mířil do centra města. Ministerská kolona se v tu chvíli nacházela několik kilometrů od místa výbuchu, její osazenstvo vyvázlo zcela bez úhony.

Vydáno pod