Palestina podala žádost o vstup do OSN

New York – Palestina dnes požádala o plné členství v OSN, tedy o uznání státnosti. Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás žádost předal generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki-munovi, který ji podle procedury postoupil Radě bezpečnosti OSN. Abbás následně vystoupil ve všeobecné rozpravě Valného shromáždění OSN. Zdůraznil, že Palestinci budou pokračovat v pokojném odporu proti izraelské okupaci. „Zvu Izrael k míru,“ prohlásil a zároveň varoval, že budování židovských osad na okupovaných územích ohrožuje existenci palestinské samosprávy a mírové řešení konfliktu.

Abbás žádost předal kolem 17:45 našeho času. Přihláška nebyla do poslední chvíle známá. Obsahuje tři části: oficiální žádost o přijetí, závazek dodržovat Chartu OSN a dopis Pan Ki-munovi. V něm Abbás generálního tajemníka vyzývá, aby palestinskou žádost bezodkladně postoupil Radě bezpečnosti OSN i Valnému shromáždění OSN. To Pan Ki-mun učinil. Rada by se měla k dokumentu vyslovit v příštích týdnech.

Abbás vyzval Izrael k ukončení výstavby osad

Předání žádosti oznámil Abbás v projevu z tribuny Valného shromáždění OSN za bouřlivých ovací mnoha delegátů. Vzkázal Izraeli, že budování osad na obsazených palestinských územích je hlavní překážkou mírového urovnání blízkovýchodního konfliktu. Tento postup Izraele podle Abbáse ohrožuje existenci palestinské vlády a blokuje řešení založené na existenci dvou svrchovaných států – Izraele a Palestiny.

Projev Mahmúda Abbáse v OSN (zdroj: ČT24)

Abbás v projevu také dramaticky vyzval židovský stát k mírovému jednání. „Říkáme Izraeli: 'Budujme bezodkladně mírovou budoucnost pro naše děti, stavme mosty dialogu, nikoli zdi odcizení',“ prohlásil. Zároveň opakovaně potvrdil, že podmínkou návratu k přímým izraelsko-palestinským rozhovorům je ukončení židovské výstavby na obsazených územích. Jednání s Izraelem podle něj nemá smysl v situaci, kdy okupační správa svou přítomnost na obsazených územích posiluje, místo aby ji omezovala. „To je absolutně nepřijatelné,“ zdůraznil palestinský prezident.

Budování osad podle Abbáse hrozí zničením palestinské samosprávy a znemožňuje řešení konfliktu jednáním. Šéf palestinské samosprávy v této souvislosti prohlásil, že Palestinci budou pokračovat v mírovém, všelidovém odporu proti izraelské okupaci.

„Dost, dost, dost,“ pronesl Abbás za potlesku přítomných, když hovořil o utrpení palestinských uprchlíků. Jednání s Izraelem podle něj nemá smysl v situaci, kdy okupační správa svou přítomnost na obsazených územích posiluje, místo aby ji omezovala. „To je absolutně nepřijatelné,“ zdůraznil palestinský prezident.

Netanjahu: Palestinci chtějí stát bez míru

Míru lze docílit jen jednáním, Palestinci ale chtějí stát bez míru, řekl ve svém projevu ve Valném shromáždění OSN izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Abbásovi pak Netanjahu nabídl vstřícnou ruku k trvalému a spravedlivému míru. Míru se dá ale dosáhnout jen jednáním, nikoliv rezolucemi, zdůraznil.

Projev Benjamina Netanjahua v OSN (zdroj: ČT24)

Netanjahu v projevu také varoval před militantním islámem, který označil za „zhoubné bujení“. Militantní islám, přičemž v této souvislosti jmenoval hnutí Hizballáh a Hamas, podle něj ovládl Libanon a pásmo Gazy po odchodu Izraelců a nyní chce zničit mírové smlouvy Izraele s Egyptem a Jordánskem. Odchod Izraelců z palestinských území, která nyní ovládá, by prý jen přiblížil „drtivý nástup militantního islámu“. Ten je podle Netanjahua „zaměřen nikoliv proti politice Izraele, ale proti existenci Izraele“. Izrael je podle Netanjahua sice připraven „mít palestinský stát na západním břehu Jordánu – nikoliv ale druhou Gazu“.

„Přišel jsem sem, abych řekl pravdu. Pravda je, že Izrael chce mír, pravda je, že já chci mír,“ řekl Netanjahu. „Pravda je, že nemůžeme dosáhnout míru cestou rezolucí OSN. Pravda je, že Palestinci dosud odmítali o míru jednat.“

Netanjahu vyzval Abbáse k setkání v sídle OSN ještě dnes, aby jednali o blízkovýchodním mírovém procesu. Ještě dnes se má sejít i takzvaný blízkovýchodní kvartet. Zástupci OSN, EU, USA a Ruska podle nejmenovaných diplomatických zdrojů Reuters údajně dospěli k dohodě o prohlášení, které by mělo přivést Izrael a Palestince zpět k jednacímu stolu.

Abbás žádá přijetí Palestiny do OSN v hranicích z roku 1967

Abbás žádá přijetí Palestiny za 194. člena OSN v jejích hranicích z doby před takzvanou šestidenní válkou z roku 1967. Palestinský stát by tak zahrnoval západní břeh Jordánu, pásmo Gazy a východní část Jeruzaléma. Proti jeho záměru se ostře stavějí Izrael a USA, které předem oznámily, že budou palestinskou přihlášku v RB OSN vetovat. Jejich stanovisko, že k vyřešení izraelsko-palestinského konfliktu a vyhlášení palestinského státu nemohou vést jednostranné kroky, nýbrž jen mírová jednání završená dohodou, podpořil v dnešním vystoupení ve VS český prezident Václav Klaus.

Mahmúd Abbás předává generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki-munovi žádost o členství Palestiny v OSN
Zdroj: Seth Wenig/ČTK/AP

„Litujeme tohoto kroku,“ komentoval předání žádosti mluvčí izraelského premiéra Benjamina Netanjahua Gidi Šmerling. „Jsme přesvědčeni, že jediná cesta ke skutečnému míru vede přes jednání, nikoli přes jednostranné kroky,“ dodal.

Abbáse neodradila od předání přihlášky Palestiny do OSN ani horečná diplomatická aktivita z posledních týdnů a dnů. Své rozhodnutí odůvodnil bezvýsledností dosavadních jednání s Izraelem, která po více než dvou desetiletích navíc loni na podzim zcela uvázla. Palestinci podmiňují jejich obnovu zastavením veškeré izraelské výstavby v osadách na západním břehu Jordánu, Izrael chce rozhovory obnovit bez předběžných podmínek.

Palestinci na okupovaných územích oslavují

Jásotem a potleskem uvítali Palestinci v podvečer zprávu, že Abbás předal žádost o vstup Palestiny do OSN. Napjatě pak na velkoplošných obrazovkách instalovaných například v Ramalláhu, Hebronu a Nábulusu sledovali Abbásův projev v rozpravě Valného shromáždění OSN.

Tisíce Palestinců vyšly do ulic velkých měst na západním břehu Jordánu, aby byli svědky historického mezníku na cestě k jejich samostatnému státu. Oslavy zatím narušilo jen několik drobnějších incidentů, při střetu mezi Palestinci a židovskými osadníky u města Kusra ale izraelští vojáci zastřelili jednoho Palestince. Potyčky mezi Palestinci a vojáky se odehrály i na několika kontrolních stanovištích. Při několikahodinovém střetu v Kalandíji bylo podle palestinských zdravotníků zraněno 70 Palestinců.

Blízkovýchodní kvartet navrhuje roční jednání

Izrael a palestinské vedení by měly do měsíce zahájit přímé jednání o řešení blízkovýchodního konfliktu, které by mělo přinést konečné výsledky do jednoho roku. Shodli se na tom dnes v New Yorku členové takzvaného blízkovýchodního kvartetu. O situaci na Blízkém východě by měla jednat mezinárodní konference, která se má zřejmě příští rok na jaře sejít v Moskvě.

Podle plánu blízkovýchodního kvartetu by do tří měsíců po zahájení rozhovorů měly být vyřešeny otázky hranic a bezpečnostní problémy. Do šesti měsíců by mělo být dosaženo významnějšího pokroku, podle některých zdrojů hlavně v otázce statusu Jeruzaléma a problému uprchlíků. Definitivní dohody o zřízení palestinského státu by mělo být dosaženo „nejpozději“ koncem příštího roku. Zástupci Izraele a Palestinců by se ke konzultacím měli scházet jednou měsíčně.

O situaci dnes v sídle OSN jednali generální tajemník organizace Pan Ki-mun, americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová, ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová. Diplomatický kvartet vyjádřil po schůzce naději, že izraelské i palestinské vedení na návrh zareaguje pozitivně.