Drogy zabijí v Rusku 30 tisíc lidí ročně, prevence chybí

Tver - Heroin a další tvrdé drogy zabijí víc než 30 tisíc Rusů ročně. Mezi narkomany se navíc nekontrolovatelně šíří epidemie HIV. Zkostnatělý ruský systém se přesto zuby nehty brání léčebným programům, které posvětila Světová zdravotnická organizace. Prevenci a osvětu berou jako novoty ze Západu. A streetworkerům, kteří se jako jediní snaží jednat, docházejí peníze.

Přes 90 procent tvrdých drog proudí do Ruska z opiových polí v Afghánistánu přes středoasijské republiky. Říká se tomu drogová stezka. Po pádu Tálibánu v Afghánistánu příliv pašovaných zásilek mnohonásobně stoupl. V říjnu ruská vláda spojila síly s Američany a přidala se k náletům proti pěstitelům opia. V budoucnosti se takové operace mají opakovat. Odhaduje se, že afghánský heroin v Rusku užívají 4 miliony lidí, ročně zabijí tvrdé drogy v Rusku 30 tisíc lidí. 

Situace je kritická, ale ruské úřady řešení nehledají. Státem organizovaná prevence, jako distribuce sterilních jehel a kondomů, neexistuje. Stejně tak Rusko odmítá podávat narkomanům náhradní látky, např. metadon. 

Drogy v Rusku (zdroj: ČT24)

V půlmilionovém městě Tver na trase mezi Moskvou a Petrohradem jsou podle neoficiálních statistik čtyři tisíce narkomanů a jen pár nevládních organizací, které jim pomáhají. Od státu nemají ani rubl. Závisí na zahraničních sponzorech, ale zdroje vysychají. „Pořád přemýšlím, co dělat, až peníze dojdou a budu muset všechny programy zrušit. Od ministerstva zdravotnictví nemáme nic. S takovým přístupem bude brzy konec,“ stěžuje si Jurij Ivanov z kliniky pro léčbu závislosti. 


Jedinou oporou pro drogově závislé jsou streetworkeři působící přímo na ulicích. Jezdí za tmy městem a hledají prostitutky a narkomany. Přestože je za to policie může potrestat, vždycky mají po ruce zásoby kondomů, léků a čistých stříkaček. „Když někdo bere drogy, sám od sebe nepřestane. Stejně jako ten, co provozuje sex za peníze. Otázkou je, jestli přitom použije kondom a sterilní jehlu, nebo ho najdeme ležet s použitou jehlou v ruce na ulici,“ říká streetworker Jurij Surin. 

Některé prostitutky si nechávají na ulici dělat i test na HIV. Jedna z nich říká: „Je dobré, že nám sem všechno přinesou a můžeme se nechat vyšetřit tady, aniž bychom musely někam chodit a stát ve frontě.“

Odborníci varují, že bez účinné prevence se smrtící virus HIV může pohlavním stykem šířit i na populaci, která drogy nebere. Zkostnatělý ruský systém je v pasti předsudků. Místo prevence brojí proti novotám ze Západu. Nákaza je ale na postupu a už brzy se může vymknout kontrole.