Ruský soud: Chodorkovskij je vinen

Moskva - Někdejší nejbohatší muž Ruska, Michail Chodorkovskij, dostane další trest. Moskevský soud dnes uznal jeho vinu v případu rozkrádání a zpronevěry za stamiliardy rublů. Nyní bude soud předčítat rozsudek, výše trestu by mohla být známa až v novém roce. Odsouzení už oznámili, že se proti rozsudku odvolají. Bývalý ropný magnát už si odpykává osmiletý trest za daňové úniky a příští rok měl vězení opustit. Teď mu ale hrozí další vězení. Jeho stoupenci tvrdí, že procesy jsou zpolitizované.

Bývalý oligarcha pohádkově zbohatl na ruské ropě. A právě ta teď stojí za jeho dalším procesem. Podle obžaloby Chodorkovskij se svým společníkem ukradl stamiliony tun černého zlata a zpronevěřil miliony rublů ropné společnosti Jukos. „Chodorkovskij nakládal s penězi ropné společnosti výhradně podle vlastního uvážení, nezajímaly ho názory jiných lidí, včetně menšinových akcionářů,“ tvrdí žalobce Valerij Lachtin.Soud dnes uznal vinným Chodorkovského i jeho někdejšího hlavního obchodního partnera Platona Lebeděva.

 „Tribunál dospěl k závěru, že Chodorkovskij a Lebeděv ukradli majetek s využitím svých profesionálních funkcí,“ prohlásil dnes soudce. Jaký ale dostanou trest, se zatím neví, ten bude oznámen po přečtení rozsudku, což by mohlo být až po Novém roce.

Michail Chodorkovskij

Zbohatl během privatizace v 90. letech. V roce 1995 koupila Chodorkovského banka Menatep od státu za 350 milionů dolarů ropnou společnost Jukos. Tu pak od roku 1998 do roku 2003 Chodorkovskij vedl jako generální ředitel. Chodorkovskij dostal osmiletý trest za zpronevěru a daňové úniky.

Chodorkovskij už ve vězení je, příští rok by měl vyjít na svobodu poté, co by si odseděl osmiletý trest za daňové úniky. Ruská opozice a příznivci Chodorkovského tvrdí, že procesy jsou politicky motivované. Ropný magnát prý musel za mříže kvůli svým politickým ambicím, které měly ohrožovat někdejšího ruského prezidenta a nynějšího premiéra Vladimira Putina.

Putin, který nevyloučil zájem vrátit se do čela státu při volbách v roce 2012, nedávno označil Chodorkovského za usvědčeného zločince „s krví na rukou“, který má sedět ve vězení. Obhajoba to označila za vměšování do procesu. Premiérovi poradci rychle přispěchali s vysvětlením, že Putin hovořil o minulém rozsudku. Putina mírnil i prezident Dmitrij Medvěděv: „Ani prezident, ani jiní zástupci vlády nemají právo zaujímat pozice v jakémkoliv procesu, dokud soud nerozhodne o vině či nevině.“

Chodorkovskij byl uznán vinným poté, co se pro jeho propuštění vyslovil prezidentův poradce. „Jedině zproštění viny by byl rozsudek, který bychom mohli považovat nejen za spravedlivý, ale i za pragmatický a racionální ve všech směrech. Takový rozsudek by uspokojil podnikatele a Západ stejně jako případné investory v Rusku,“ říká Igor Jurgens.

Při protestech proti procesu zatčeno 20 lidí

Před budovou soudu dnes proti procesu protestovaly asi dvě stovky lidí. Někteří křičeli: „Svobodu politickým vězňům!“ nebo „Rusko bez Putina!“. Policie proti demonstrantům zasáhla, zatkla asi 20 lidí.

Chodorkovského žena Inna dnes řekla, že její muž prý neočekává od vedoucích ruských činitelů žádnou shovívavost. „Můj manžel je silný muž. Rozhodl se sám za sebe a nedělá si žádnou naději.“

Michail Chodorkovskij
Zdroj: AP Photo/Misha Japaridze