Doktor Smrt je po smrti

Washington – Americký propagátor eutanazie Jack Kevorkian zemřel dnes po krátké nemoci ve věku 83 let v nemocnici Williama Beaumonta v Royal Oak nedaleko Detroitu. Byl zde hospitalizován kvůli zápalu plic a ledvinovým problémům. Příčina úmrtí není zatím oficiálně stanovena, mohlo ale jít o plicní selhání. Za pomoc k sebevraždám, hodnoceným v USA jako vraždy, si známý patolog přezdívaný Doktor Smrt odpykal osm let vězení. Sám potvrdil, že pomohl zemřít nejméně 130 lidem, ale nedopustil se prý trestných činů.

Kevorkian je patrně nejznámější osobou spojovanou s eutanazií. V 90. letech byl obviněn, že umožnil více než stovce lidí spáchat sebevraždu. Nakonec se mu ale podařilo prokázat pouze jediný případ, za nějž byl odsouzen k deseti až 25 letům vězení. V červnu 2007 byl ale po osmi letech ze zdravotních důvodů propuštěn. Televizní společnost HBO o něm natočila film You Don't Know Jack (Neznáte Jacka), v němž titulní roli hrál americký herec Al Pacino.

Rok po propuštění se Kevorkian jako nezávislý kandidát ucházel o křeslo v Kongresu za předměstský obvod Detroitu. Jeho hlavním heslem bylo prosadit právo na smrt. Vycházel přitom z jednoho z dodatků americké ústavy, který chrání práva, jež nejsou výslovně uvedena v jiných částech ústavy. Podle něj se mezi ně řadí i volba zemřít za asistence lékaře. Získal však jen 2,7 procenta hlasů tamních voličů.

Filozof Jan Payne v Událostech, komentářích (zdroj: ČT24)

Kevorkian se narodil 26. května 1928 v Pontiaku ve státě Michigan, jeho arménští rodiče prchli do USA před tureckými masakry. Svůj život spojil s tématem smrti. Kevorkian, který se v době války za pár týdnů naučil německy a japonsky, aby rozuměl nepřátelům, vystudoval patologii. V roce 1952 při stáži v nemocnici spatřil ženu umírající na rakovinu. Když se na něho zahleděla „žlutýma očima zapadlýma v atropických důlcích“, zdálo se mu prý, že ho prosí o vysvobození. To ovlivnilo jeho další dráhu, stejně jako v roce 1987 návštěva Amsterdamu, kde se eutanazie již léta tolerovala. Začal přes inzerát v amerických tiskovinách nabízet „poradenství ve smrti“.

Kevorkianův obhájce Geoffrey Fieger v roce 1994:

„Jeho úmyslem není někoho zabíjet, ale zmírňovat utrpení. To je doktor Kevorkian.“

V září 2005 v rozhovoru pro MSNBC Kevorkian zmírnil svá stanoviska a prohlásil, že když bude podmínečně propuštěn, nebude v inkriminované činnosti pokračovat. Přesto mu byla v prosinci 2005 podmínka zamítnuta. Uspěl až o rok později s datem odchodu z vězení 1. června 2007 ze zdravotních důvodů. Byl vážně nemocný: měl hepatitidu typu C, vysoký krevní tlak, cukrovku, trápily ho závratě.

Asistovaná sebevražda je v USA legální právě pouze v Oregonu, a to od roku 1997. Jsou pro ni ale stanoveny přesné podmínky: nemocnému musí mimo jiné podle lékařů zbývat méně než půl roku života, musí lékaře požádat o pomoc a nejméně tři svědci musí doložit, že se tak děje bez nátlaku pacientova okolí. Nemocný má pak právo rozhodnout o místě a čase eutanazie. Dosud zde o smrtící látku požádalo několik stovek lidí.