Tajné dokumenty ukazují pravdu o Vietnamu

Washington – Po 44 letech vychází najevo pravda o válce ve Vietnamu. Americký národní archiv zveřejňuje takzvané Pentagon Papers – záznamy americké vlády prezidenta Johnsona o skutečném průběhu konfliktu. V sedmdesátých letech už z těchto zpráv unikly důležité informace, které poskytly svědectví o soustavných lžích o vedení boje. Až teď se ale historici dostávají ke všem detailům.

Všech sedm tisíc stran zprávy americké vlády o válce ve Vietnamu se po 4 dekádách přísného utajování dostává na světlo. Potvrzuje uniklé informace ze 70. let: vláda lhala o tom, jak na bojišti postupuje. Informace předal v roce 1971 listu New York Times mladý politolog institutu RAND Corporation. „Už jsem prostě nemohl spolupracovat a skrývat tyto informace před americkou veřejností,“ vysvětloval tenkrát svůj čin politolog Daniel Ellsberg.

Dnes ani přes roky soudních procesů nelituje. Byla to věc svědomí: „Měl jsem pocit, že se nepodílím na válce, která je jenom nepovedená, ale že je to neospravedlnitelné cílené zabíjení lidí.“

Američané odhalí pravdu o Vietnamu (zdroj: ČT24)

Zprávu o Vietnamu zadal v roce 1967 prezident Lyndon Johnson. V té době se veřejnost obrátila proti válce. Vláda konflikt záměrně zhoršovala, ale Kongresu říkala něco jiného. „Děsivé bylo, jak bylo jasně patrné, že v kritických okamžicích různé vlády Američanům lhaly,“ říká poradce vlád prezidentů Johnsona, Nixona a Clintona Morton Halperin.

Instalatéři měli zabránit dalšímu úniku informací

Prezident Nixon po prvním úniku dat založil v Bílém domě tajnou vyšetřovací skupinu přezdívanou Instalatéři, aby dalšímu zveřejňování zabránil. To se nezdařilo. Instalatéři byli navíc při aféře Watergate důvodem Nixonovy rezignace. „Teď mají konečně všechno, i poznámky pod čarou. Tehdy, když jsem je dával tisku, jsem je odstřihl nůžkami,“ dodává Ellsberg.

Historici se na záznamy vrhají s nadšením – čekají, jestli vyplyne ještě něco jiného o válce, která stála život více než šest milionů Vietnamců, z toho přes 5 milionů nevinných civilistů – a 58 tisíc amerických vojáků.

Politolog Daniel Ellsberg zveřejnil dokumenty o Vietnamu
Zdroj: ČT24