České turistické značení už provádí i návštěvníky Krymu

Bachčisaraj – Krymský poloostrov na Ukrajině dostává nový turistický kabát. Aby návštěvníkům zpříjemnila pohyb ve zdejším terénu, zavádí totiž nový systém značení. Barevné značky a šipky si přitom vypůjčila od České republiky. Češi proto letos Ukrajincům pomáhali a radili, jak na to.

Nadšenci nám známého značení turistických tras denně vyrážejí se štětci do terénu už tři měsíce. „Vyznačili jsme už přes 150 kilometrů, celkem máme pět tras,“ tvrdí účastnice projektu Esma Abdulajevová. Jako první bylo na Krymu vybráno hojně navštěvované historické město Bachčisaraj známé slavnou zpívající fontánou v Chánském paláci. Přímo od něj vede trasa ke skalnímu městu z šestého století a dál do Krymských hor.

Z nového značení má velkou radost i horská služba, která pomáhá především s plánováním tras. Staré ukrajinské značení je totiž nepřehledné a nepřesné. Je složité se v něm orientovat. Mnohdy se v něm nevyznají ani místní. „Turisté teď budou na označených trasách mnohem bezpečnější, je to velmi přehledný systém,“ pochvaluje si Olga Burová z ukrajinského ministerstva turistického ruchu.

Náčelník horské služby Sergej Siemieniuk:

„Je to obrovská věc. Turisté vědí, kolik jim zbývá do cíle, nikde nemohou zabloudit. Doposud jsme v sezoně prakticky denně někoho hledali.“

Za projektem stojí Hnutí Duha, které se podílí i na tvorbě map s vyznačenými trasami. Kromě Krymu jsou červené, žluté či modré značky ale k vidění i jinde. „České značení se zatím povedlo zavést na Zakarpatské Ukrajině, kde máme letos hotových kolem 760 kilometrů. A v Rumunsku, kde v oblasti českých vesnic – Banátů – máme asi 160 kilometrů,“ popisuje Ivo Dokoupil z Hnutí Duha.

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Letos na Ukrajině přibude ještě 150 kilometrů nově značených tras

Turistické trasy jsou nově značené jen několik měsíců, přesto jimi již prošly tisíce lidí. Dobrovolníci v Bachčisaraj tak prakticky denně vyrážejí do terénu, aby za příznivého počasí namalovali co nejvíce značek. Ještě v tomto roce chtějí postavit několik rozcestníků a vyznačit 150 kilometrů turistických tras. V příštím roce se chtějí zaměřit na Jaltu a její okolí.