Maďarští bezdomovci nesmějí na ulici

Budapešť - Maďarským bezdomovcům v budoucnu hrozí, že kvůli životu na ulici skončí v cele. Spornou novelu zákona dnes večer schválil maďarský parlament. Pokud bude bezdomovec dvakrát v šesti měsících přistižen, jak nocuje v ulicích, bude mu hrozit pokuta až 150 000 forintů (přes 12 000 korun), nebo pobyt za mřížemi. Těmto trestům se bude možné vyhnout jen v těch městech a obcích, kde lidé v nouzi nemají možnost získat pomoc.

Na konci října se budapešťské úřady rozhodly zbourat bezdomoveckou kolonii na východě metropole. V chatrčích v zalesněné části města žilo asi 150 lidí, všichni měli podle tehdejších prohlášení úřadů získat bydlení v sociálních útulcích. Poradce vlády pro otázky bezdomovectví Máté Kocsis při této příležitosti prohlásil, že od prosince nebude žádným lidem umožněno žít na budapešťských ulicích.

Od počátku letošního roku mohou maďarské radnice podle svého uvážení pokutovat ty, kdo žijí na ulicích a kdo v popelnicích hledají potraviny.

V desetimilionovém Maďarsku žije podle odhadů asi 20 000 bezdomovců. V útulcích ale může získat lůžko jen 9000 z nich. Pětina bezdomovců navíc takové umístění odmítá. Podle organizace „Město patří všem“ nový zákon ani útulky problém nevyřeší. Vláda by podle ní měla stavět sociální byty a podpořit lidi, aby si bydlení v nich mohli zaplatit.

Bezdomovec
Zdroj: ČT24