Zveřejněný dokument odkazuje na libyjské peníze pro Sarkozyho

Paříž – Podle dnes zveřejněného dokumentu francouzského zpravodajského serveru Mediapart se zdá, že kampaň prezidenta Nicolase Sarkozyho před pěti lety financoval i libyjský režim Muammara Kaddáfího. Server arabsky psaný materiál z roku 2006, kde prý Kaddáfího režim v zásadě přistupuje na financování kampaně ve výši 50 milionů eur, zveřejnil jen týden před druhým kolem francouzských prezidentských voleb.

Částka měla být určena na kampaň před volbami v roce 2007, v nichž byl Sarkozy zvolen prezidentem. Dokument podepsal bývalý šéf libyjských zpravodajských služeb a exministr zahraničí Músá Kúsa, uvedl Mediapart.   

Server s obviněním o údajném libyjském financování Sarkozyho kampaně přišel už 12. března. Sarkozy tehdy označil obvinění za směšné a politicky motivované vzhledem k nadcházejícím prezidentským volbám. „Pokud by kampaň financoval, tak by to znamenalo, že jsem mu pak nebyl moc vděčný,“ řekl ironicky Sarkozy, který se důrazně zasazoval za loňské mezinárodní vojenské operace proti Kaddáfímu.     

 Sarkozy v prvním kole prezidentských voleb zaostal za socialistickým rivalem Françoisem Hollandem, který je favoritem i ve druhém kole 6. května.