Depardieu už má ruský pas, předal mu ho Putin osobně

Soči – Francouzský herec Gérard Depardieu se osobně v Soči setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, který mu předal ruský pas. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na mluvčího ruské hlavy státu. Depardieu nedávno pohrozil, že kvůli rostoucím daním pro nejbohatší Francouze svou vlast opustí a v tomto týdnu získal od Putina ruské občanství.

Putin podle svého mluvčího s francouzským hercem hovořil o jeho dalších uměleckých plánech i řadě dalších otázek. Mimo jiné spolu prý mluvili o v Rusku dosud neuvedeném filmu Rasputin, kde Depardieu ztvárnil hlavní roli. Oba muži se v dějišti nadcházejících zimních olympijských her na pobřeží Černého moře setkali už v sobotu, kdy spolu večeřeli. 

Ve Francii mají být zdaněny příjmy nad milion eur ročně (asi 25 milionů korun) 75% daní, čtyřiašedesátiletý Depardieu si proto koupil dům v belgické obci Nechin těsně u hranic s Francií a přihlásil se k trvalému pobytu v Belgii, kde se platí nižší daně. Pokud by se rozhodl trvale žít v Rusku, byl by na tom ještě výrazně lépe, protože tam se z příjmů platí rovná daň jen ve výši 13 procent. Ovšem i tam plánují zavést daň pro bohaté: „V první polovině roku 2013 musíme zavést už schválený návrh tzv. daně z luxusu, která se týká exkluzivních pozemků i drahých nových aut,“ uvedl ruský prezident Vladimir Putin.  

Gérard Deparideu v ruském kroji
Zdroj: Mordovmedia.ru/AP Photo

Ruský prezident Vladimir Putin:

„Vím, že se považuje za Francouze a velmi miluje svou zem i její historii a kulturu. Jsem si jist, že prožívá těžké období a doufám, že to konečně skončí.“

Francouzskou 75% daň pro lidi s příjmy nad jeden milion eur mezitím zrušila ústavní rada státu. Tamní vláda teď řeší, jak opatření obejít - do měsíce chce přijít s novou verzí této daně. „Platit vyšší daně je vlastenecké gesto, které má pomoci Francii, aby se dostala z ekonomických problémů,“ uvedl prezident Francoise Holland.

Depardieu ovšem není jedinou francouzskou hvězdou, která zvažuje přestěhovat se do Ruska. V pátek oznámila někdejší herečka a zpěvačka Brigitte Bardotová, že požádá o ruské občanství, pokud se francouzské úřady rozhodnou utratit dvě nemocné slonice v Lyonu.

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)