Argentinská junta znovu před soudem - za Operaci Kondor

Buenos Aires - Generál Jorge Videla a dalších 24 členů bývalé argentinské vojenské junty stanou před soudem za pronásledování politických odpůrců v rámci tak zvané Operace Kondor v 70. letech. Mezi obviněnými je i argentinský exprezident Reynaldo Bignone.

Důkazy o operaci poskytly odtajněné dokumenty z ministerstva zahraničí ve Spojených státech. Podle lidskoprávních organizací jasně dokazují únosy a vraždy levicových oponentů režimu. „Do Operace Kondor byli zapojeni diktátoři z velké části Jižní Ameriky. Odpůrců se zbavovali za pomoci USA. Tehdejší ministr zahraničí Henry Kissinger vraždy v depeších osobně schvaluje,“ říká Carolina Varskyová z Centra pro právní a sociální studia v Buenos Aires.

Materiály dokládají, že se konaly schůzky mezi zástupci Spojených států a argentinské junty. Popisují jejich dohody a detaily plánů únosů.

Začíná soud se členy bývalé argentinské junty (zdroj: ČT24)

Bývalý diktátor Videla a další z vůdců argentinské junty si už odpykávají doživotní tresty za pronásledování, mučení a vraždy. Teprve loni Videla poprvé přiznal, že se junta zbavovala levicově smýšlejících lidí. Podle ochránců lidských práv má diktatura a její tak zvaná špinavá válka na svědomí smrt třiceti tisíc lidí.

Bývalý argentinský diktátor Jorge Videla
Zdroj: ČT24
Vydáno pod