Palestinský premiér Salám Fajad rezignoval

Ramalláh - Palestinský premiér Salám Fajad dnes podal demisi, kterou prezident Mahmúd Abbás přijal. Vedení Palestiny tak podle agentury AP opustí jeden z nejumírněnějších a nejrespektovanějších politiků v době, kdy Spojené státy zahajují novou iniciativu k zajištění míru na Blízkém východě.

Mezi premiérem a prezidentem panovaly rozpory ohledně rozsahu pravomocí. Prezident Fajada vyzval, aby na svém postu zůstal do vytvoření nové vlády. Předpokládá se, že Abbás jmenuje nového premiéra během několika dnů.

Jednašedesátiletý Fajad nastoupil do úřadu v červnu 2007 poté, co se militantní hnutí Hamás zmocnilo kontroly nad pásmem Gazy. Hnutí Fajada po rezignaci obvinilo, že spolu se svou vládou hájil „sionistickou okupaci a zájmy USA“.

Fajadova rezignace se očekávala již ve čtvrtek, jeho schůzka s prezidentem naplánovaná na čtvrteční večer však byla odložena. Fajad údajně demisi připravoval již od března, ale nepodal ji kvůli návštěvě amerického prezidenta Baracka Obamy a zahraničním cestám prezidenta Abbáse.

Nejnovějším impulsem neshod mezi Fajadem a Abbásem se stala rezignace ministra financí Nabíla Kasise z počátku března, kterou premiér Fajad přijal, ale Abbás odmítl. Podle zdroje agentury AFP prezident i premiér trvají na svém stanovisku v této záležitosti, „a to vyvolalo krizi“.      

Fajad byl symbolem dobrých vztahů s USA

Fajad studoval mimo jiné ve Spojených státech, kde strávil zhruba 20 let svého života. V minulosti pracoval v Mezinárodním měnovém fondu (MMF) a ve světě je považován za důvěryhodného ekonoma. Očekává se, že sehraje významnou roli při snaze USA o obnovení mírových rozhovorů mezi Palestinou a Izraelem. Fajad má s USA dobré vztahy. Je také oceňován za své úspěchy při snižování korupce, zajišťování zahraniční pomoci a přípravách infrastruktury pro budoucí palestinský stát.

Palestinská samospráva má nyní velké finanční potíže. Její ekonomika je závislá na příspěvcích dárcovských zemí. Americký ministr zahraničí John Kerry v rámci mírových snah oznámil, že v příštích dnech představí řadu opatření na podporu palestinské ekonomiky.