V Británii pohřbili ubodaného vojáka

Bury (Británie) – Severoanglickém Bury proběhl pohřeb brutálně zavražděného vojáka Leea Rigbyho. Pohřeb vojáka, kterého v květnu za bílého dne na ulici ubodal k smrti. Smuteční mše v kostele se kromě rodiny a zástupců armády zúčastnili i premiér David Cameron a starosta Londýna Boris Johnson.

Bury bylo jako místo vojenského pohřbu zvoleno proto, že sem sahají kořeny královského pluku střelců, jehož byl Rigby členem. Rakev s jeho pozůstatky byla do Bury přivezena již ve čtvrtek a až do zahájení dnešního ceremoniálu u ní drželo čestnou stráž 40 vybraných členů Rigbyho pluku.

Na ulicích Bury se shromáždily stovky lidí, kteří chtěli vojákovi vzdát hold. Média sledovala především Rigbyho nejbližší rodinu - mladou vdovu a teprve dvouletého syna, který na mši přišel v tričku s nápisem „Můj tatínek, můj hrdina“.

Syn Leea Rigbyho na otcově pohřbu
Zdroj: Martin Rickett/ČTK/PA

Po oficiální části pohřbu bude rakev v přítomnosti Rigbyho rodiny uložena na hřbitově v nedalekém Middletonu.

Dvojice mužů obviněných z Rigbyho vraždy čeká ve vazbě na soud, který začne 18. listopadu. Britové nigerijského původu, osmadvacetiletý Michael Adebolajo a dvaadvacetiletý Michael Adebowale jsou obviněni z vraždy a držení zbraní. Starší z nich se navíc bude zodpovídat z pokusu o zabití dvou policistů, kteří přišli muže po hrůzném činu zadržet.