Sandy zasadila před rokem východu USA pořádnou ránu

New York - Před rokem udeřil na východní pobřeží USA hurikán Sandy. Meteorologové předem varovali, že se na nejdůležitější města Ameriky řítí katastrofa nebývalých rozměrů, skutečnost ale předčila očekávání. Sandy zabila jen ve Spojených státech 159 lidí, zničila statisíce domů a napáchala škody za bezmála 70 miliard dolarů. Horší bilanci má jen hurikán Katrina.

Šrámy po Sandy se hojí jen ztěžka. Atrakce zábavního parku na pobřeží New Jersey Jet Star se před rokem stala nechtěným symbolem neuvěřitelné síly přírody, dnes po ní není ani stopa - stejně jako po stovkách domů, které zničil vítr, povodeň nebo požár. Některé zatopené stanice metra v New Yorku jsou stále mimo provoz, mnohé rodiny i dnes zůstávají bez domova. Často si nemohou dovolit vysoké pojištění, které úřady po bouřce zavedly. Většina federální pomoci se navíc ještě nerozdělila. Například v New Jersey dostali místní lidé z 600 milionů dolarů pouze tři. 

Teprve v pondělí se veřejnosti otevřel newyorský Ellisův ostrov a jeho známé muzeum imigrace. Rok po zpustošení místa se návštěvníci poprvé mohli procházet v budovách bývalého přistěhovaleckého střediska, kterým tranzitovalo do USA v letech 1892 až 1954 kolem 12 milionů lidí. Veškeré vnitřní práce ale neskončily a velká část exponátů muzea se ještě nevrátila. Hurikán v říjnu 2012 poškodil také sousední ostrov Liberty, na němž stojí slavná socha Svobody. Poprvé od úderu hurikánu Sandy si mohli návštěvníci prohlédnout opět New York z rozhledny v tomto 93 metrů vysokém monumentu až letos začátkem července.

Sandy po roce znovu politickým tématem

Sandy se také znovu stává předním politickým tématem. Před rokem zastavila prezidentskou kampaň, spřátelila rivaly a rozvrátila republikánský tým. Objetí mezi guvernérem Chrisem Christiem a Barackem Obamou totiž podle některých analytiků pohřbilo šance Mitta Romneyho na prezidenta. „Když si prezident zaslouží pochvalu, pochválím ho. Když si zaslouží kritiku, zkritizuji ho. Lidé to o mně vědí. V souvislosti s tímto tématem nebudu hrát politiku. Toto je větší problém, než jsou volby,“ prohlásil tehdy guvernér státu New Jersey. Týden před guvernerskými volbami věří Christiemu 61 procent voličů a je jasným favoritem. Dokonce se říká, že v roce 2016 by Baracka Obamu v Bílém domě mohl vystřídat právě on.