Za znásilňování nezletilých v Británii dostali vysoké tresty i Češi

Londýn - Až ke dvaceti letům vězení odsoudil londýnský soud pět mladých mužů a teenagerů českého, slovenského a kurdského původu. Uznal je vinnými ze znásilňování a sexuálního zneužívání nezletilých dívek. K brutálním případům zneužívání docházelo v anglickém městě Peterborough během pěti měsíců roku 2012. Podle televize BBC celý případ začal tím, že se do péče sociálních služeb dostala zmíněná třináctiletá dívka, která sociálním pracovníkům řekla, čím prošla.

Třiatřicetiletý muž kurdského původu dostal trest 20 let vězení. Ostatní pachatelé jsou českého a slovenského původu. Osmnáctiletý mladík, kterého jedna z obětí označila za šéfa celého gangu, byl odsouzen na 16,5 roku odnětí svobody. Další osmnáctiletý byl odsouzen na 12 let ve vězení a sedmnáctiletý mladík k 5,5 roku vězení. Pátý obžalovaný, čtrnáctiletý chlapec, skončil na šest měsíců v převýchovném zařízení.

Při soudním jednání byl osmnáctiletý vedoucí gangu usvědčen z osmi případů znásilnění a jednoho podněcování k dětské prostituci. „Je to jeden z nejhorších případů sexuálního zneužívání dětí, jaký jsme kdy viděli,“ uvedla hlavní prokurátorka pro východní Anglii Grace Ononiwuová po procesu, který skončil před měsícem.

Kytka: Případ znásilnění nezletilých otřásl veřejností (zdroj: ČT24)

Obžalovaní se spřátelili se zranitelnými dívkami, dávali jim dárky, peníze, drogy a alkohol a používali násilí a zastrašování, aby je kontrolovali. Podle detektivů byly dívky „hrozivým způsobem“ zneužívány v parcích, ale i na dětském hřišti. Jedna oběť byla připoutána k altánku na dětském hřišti, kde ji několik mužů znásilnilo a sexuálně zneužívalo.

Ivan Kytka, spolupracovník ČT v Británii

„Pracovníci sociálních služeb si budou muset vzít z případu ponaučení, jakkoli je výjimečný a příšerný, tak není ojedinělý a jeho viníky nebývají jen imigranti z východní a střední Evropy. Něčeho podobného se dopouštějí zde usazení Pákistánci nebo lidé z jižní Asie. Způsob, jakým jsou v Británii nastaveny sociální služby, prevenci nepomáhá. Část viny nese i britská většinová společnost, která si tyto služby v některých případech ochotně a ráda kupuje.“

Dvě oběti byly českého nebo slovenského původu, další tři byly Angličanky. Všem bylo 13 nebo 14 let. Jednu třináctiletou dívku českého či slovenského původu, která je údajně mentálně zaostalá, nutil šéf gangu k sexu s ostatními, aby prý měl peníze na vodku a marihuanu. „Povzbuzoval ji, často opravdu velmi důrazně, aby ostatním poskytovala sex,“ řekla prokurátorka Angela Raffertyová s tím, že mladík bral dívku na večírky, kde musela spát s ostatními. Podle Raffertyové využíval moci, kterou nad obětí měl, případně jí vyhrožoval a někdy i použil násilí.

Peterboroughský detektiv Gary Ridgway uvedl, že policisté si společně s místními sociálními službami vytipovali mladé lidi, kteří byli podle nich v rizikové situaci. „Začali jsme s nimi mluvit a identifikovali jsme řadu lidí, kteří je zneužívali,“ řekl detektiv. „Tyto dívky byly cílem jednoduše proto, že byly zranitelné,“ dodal. Dívkám byla poskytnuta psychologická pomoc.