Ochrnutý muž poprvé ovládá vlastní ruku silou myšlenek

Washington – Částečně ochrnutý 23letý Američan Ian Burkhart je údajně prvním pacientem schopným ovládat pohyby vlastní ruky prostřednictvím myšlenek. Umožnili mu to lékaři, kteří mu do mozku voperovali mikročip. Zákrok dává naději milionům lidí, kteří ochrnuli po nehodě nebo po mrtvici. Burkhart byl během prvních testů schopen otvírat a zavírat pěst a dokonce uchopit zdánlivě nehybnou rukou lžíci.

Lékařům se již v posledních letech podařilo umožnit pacientům ovládat silou mysli robotické paže, Burkhart, který ochrnul před čtyřmi lety při nehodě při plavání od hrudníku dolů, je ale podle britského deníku The Daily Telegraph první, kdo tímto způsobem ovládá vlastní tělo.

Mikročip, který lékaři pacientovi v Ohiu implantovali do mozku při dubnové operaci, „čte“ jeho myšlenky a vysílá je s pomocí počítače do rukávu obsahujícího elektrody na jeho předloktí, které stimulují svaly. Tímto způsobem jsou nahrazeny signály, které pacientovo ochromené tělo nedokáže přenášet.

První testy z minulého týdne prý předčily očekávání lékařů, kteří předpokládali, že bude pacient maximálně schopen pohnout jedním prstem. Také Burkhart byl s výsledky spokojen. „Dnešek byl úžasný. Po fyzické stránce to byl cizí pocit. Ale emocionálně to byl rozhodně pocit naděje a vzrušení,“ řekl.