Zemřel svědek, který pomohl poslat Rosenbergovy na elektrické křeslo

New York - Ve věku 92 let zemřel v USA David Greenglass, jedna z hlavních postav případu manželů Rosenbergových, kteří byli v roce 1951 odsouzeni k trestu smrti za špionáž pro Sovětský svaz. Greenglass byl bratrem Ethel Rosenbergové a předal jí tajné materiály o nukleární zbrani. Strávil kvůli tomu deset let za mřížemi. Zemřel už 1. července, rodina o tom ale informovala teprve nyní.

Případ manželů Rosenbergových, jediných civilistů v dějinách USA, kteří byli popraveni za špionáž, byl jednou z největších afér během prvních let studené války. Komunisté Rosenbergovi byli usvědčeni ze spolupráce se sovětskými tajnými službami, obvinění ale až do své smrti v roce 1953 odmítali. Hlavním svědkem obžaloby byl právě Greenglass, který sloužil v americkém jaderném středisku v Los Alamos. Rosenbergovým předal informace o vývoji jaderné zbraně včetně popisu mechanismu bomby. Tajné materiály se přes další prostředníky nakonec dostaly až sovětskému vicekonzulovi v USA Anatoliji Jakovlevovi.

Greenglass se až v roce 2001 přiznal, že v roce 1951 proti své sestře křivě svědčil, protože si chtěl vysloužit mírnější trest a uchránit před stíháním svoji manželku Ruth. Soud ho poslal do vězení na 15 let, propuštěn byl po deseti letech. Jeho sestra a její manžel skončili v roce 1953 na elektrickém křesle.

Vydáno pod