V Ústeckém kraji volí 55 zastupitelů, o hlasy usiluje 19 stran

Ústecký kraj má 55 zastupitelů, o hlasy voličů se letos na devatenácti kandidátních listinách uchází 1013 kandidátů. V kraji jsou zároveň dva obvody, kde se letos volí senátor: Děčín a Louny.

Krajské volby v roce 2016 vyhrálo ANO se ziskem 23,24 % hlasů a 20 mandátů. O nadpoloviční většinu křesel přišli tehdejší členové krajské koalice KSČM (15,82 % hlasů, 13 mandátů) a ČSSD (11,9 % hlasů, 10 mandátů). ODS obhájila všech sedm mandátů a do zastupitelstva zasedlo nově pět zástupců koalice SPD–SPO.

Ve hře byly dvě varianty krajské koalice. První, ANO a KSČM, by zajišťovala pohodlnou většinu 33 křesel. Druhá, KSČM, ČSSD a SPD–SPO, by dala dohromady těsnou většinu 28 mandátů. Po měsíci vyjednávání se krajský výbor KSČM rozhodl pro „křehčí“ variantu s ČSSD a SPD–SPO.

KSČM má v jedenáctičlenné radě šest zástupců, ČSSD čtyři a koalice SPD–SPO jednoho. Hejtmanem byl na ustavující schůzi podruhé zvolen komunista Oldřich Bubeníček. Místo prvního náměstka získala ČSSD.

Senátní volby ve dvou obvodech

Senátory budou letos voliči v Ústeckém kraji vybírat ve dvou obvodech, a to v obvodu 33 Děčín a 6 Louny.

V Děčíně je nyní senátorem Zbyněk Linhart (nestr. za STAN), který křeslo obhajuje a zároveň má pět protikandidátů.

V Lounech je v současnosti senátorkou Zdeňka Hamousová (nestr. za ANO), která křeslo obhajuje a zároveň má devět protikandidátů.