Vítězná vlna hnutí ANO smetla i komunisty v Ústeckém kraji. KSČM přišla o polovinu mandátů

Ústecko je vedle Karlovarska druhým krajem, kde hnutí ANO sesadilo z prvního místa komunisty. ANO získalo 23 procent hlasů, druhá KSČM šestnáct procent a třetí ČSSD dvanáct. Do zastupitelstva se dostaly ještě ODS s devíti procenty a koalice SPD a SPO s šesti procenty hlasů.

Pro KSČM v čele s dosavadním hejtmanem Oldřichem Bubeníčkem jsou výsledky výraznou porážkou. Oproti volbám z roku 2012 přišla strana o sedm ze třinácti mandátů.

Právě v Ústeckém kraji přitom byli komunisté tradičně silní. „Strukturálně postižené oblasti Karlovarského a Ústeckého kraje jsou dosídlené oblasti po druhé světové válce, kde tradičně sbírali podporu zastupitelé za KSČM,“ potvrdil regionální geograf z Přírodovědecké fakulty Karlovy univerzity Pavel Chromý.

Komunistům přebralo voliče pravděpodobně právě vítězné hnutí ANO, ukázal průzkum společnosti Median pro Českou televizi. Hnutí ANO totiž od roku 2013 stabilizovalo své voliče starší 55 let, a zřejmě z tohoto důvodu komunisté přišli o Ústecký kraj. 

Hnutí ANO se tak stalo alternativou pro voliče KSČM. V roce 2013 začalo ANO jako subjekt, který ubíral voliče pravicovým stranám, postupně se ale přesunulo a začalo brát hlasy levici.

Vítězné hnutí ANO, které v kraji vede Petr Urbánek, získalo dvacet mandátů a třetí sociální demokraté Jaroslava Foldyny deset.

Čtvrtí občanští demokraté v čele s Jiřím Kulhánkem si nepohorší ani nepolepší, budou mít sedm zastupitelů. Pátá koalice Svobody a přímé demokracie Tomia Okamury a Strany práv občanů, kterou vedl Petr Šmíd, získala pět křesel.

Víc stran se do zastupitelstva nedostalo. Ve volbách tak propadly i extrémistické strany. Víc než dvě procenta voličů dala hlas Severočechům, kteří několik dnů před krajskými volbami odstoupili. V minulém zastupitelstvu měli Severočeši devět křesel.  

Lidé podle Bubeníčka volili sliby

Dosavadní hejtman Bubeníček z KSČM očekává, že povolební vyjednávání začnou na začátku příštího týdne. „Připraveni jednat jsme. V zastupitelstvu je pět volebních stran, tak uvidíme, jak jednání budou probíhat,“ řekl Bubeníček.

Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik k volbám (zdroj: ČT24)

„Volby ovlivnila účast, jaká byla. Na druhou stranu ti, kdo k volbám přišli, volili sliby a my jsme nabízeli hodnocení reálné práce za čtyři roky. Chtěli jsme obhájit výsledek z roku 2012, takže výsledek voleb určitě nemůžeme považovat za úspěch,“ dodal Bubeníček.

Podle předsedy poslaneckého klubu KSČM Pavla Kováčika je strana připravená jednat s každým. „My se nezříkáme jednání s nikým, máme jedinou podmínku, a to je uplatnění našeho programu“, řekl Kováčik.

Výsledek voleb budou komunisté teprve hodnotit, on sám si ale nemyslí, „že by se tady mělo něco personalizovat“. Jedny volby podle něj nic nerozhodují. „My jsme strana, která je spíše na dlouhý krok, a k tomu jsme připraveni,“ dodal.