Donbas po zásahu ruské armády připomíná peklo, řekl Zelenskyj. Rusové podle Ukrajinců zasáhli školu

Události: Ruská palba u Severodoněcku (zdroj: ČT24)

Donbas zničila ruská armáda tak, že tato někdejší průmyslová oblast na východě Ukrajiny nyní připomíná peklo, řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Obvinil agresora, že se snaží zabít co nejvíce Ukrajinců a záměrně zemi způsobit co největší hmotné škody. Šéf Luhanské oblasti uvedl, že Rusové při ostřelování Severodoněcku zasáhli školu, kde se skrývalo dvě stě lidí včetně dětí. Útok si vyžádal nejméně tři oběti. Ruský voják obžalovaný ze zabití ukrajinského civilisty v pátek u soudu v Kyjevě řekl, že svého činu lituje a že neměl v úmyslu zabít.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (květen 2022)

  • 6:47

    Ukrajinské město Apostolove, které leží sedmatřicet kilometrů od města Kryvyj Rih, zasáhly ruské rakety. Starosta města Andrej Osa oznámil, že o život přišli čtyři lidé a jeden byl zraněn, píše ukrajinský server The Kyiv Independent.

  • 5:54

    Ukrajinský voják v zákopech na donbaské frontě.

    Ukrajinský voják v zákopech na donbaské frontě, Autor: Gleb Garanich, Zdroj: Reuters
    Zdroj: ČT24
  • 5:49

    Výkonný ředitel Agentury Evropské unie pro bezpečnost letectví Patrik Ky prohlásil, že se velmi obává o bezpečí na Západě vyrobených letounů, pokud budou v Rusku létat bez přístupu k náhradním dílům a řádné údržbě. Rusko nemá kvůli sankcím za invazi na Ukrajinu k servisu a náhradním dílům přístup.

Zelenskyj ve videoposelství v noci na pátek uvedl, že zatímco ukrajinské síly pokračují v osvobozování Charkovské oblasti, Rusko se snaží vyvíjet ještě větší tlak v Donbasu. „Je tam peklo, a to bez přehánění,“ citovala jej agentura Reuters. Prezident také připomněl, že při čtvrtečním „brutálním a naprosto nesmyslném bombardování“ města Severodoněck bylo zabito nejméně dvanáct lidí. „Donbas je zcela zničen,“ dodal.

„Blíží se završení osvobození Luhanské lidové republiky,“ sdělil ruský ministr obrany Sergej Šojgu podle Interfaxu kolegům na schůzi představitelů ruského ministerstva obrany. „Ruské ozbrojené síly společně s jednotkami národních milic Luhanské a Doněcké republiky pokračují v rozšiřování kontroly nad územím Donbasu,“ prohlásil.

Ukrajinu podle Zelenského stojí vedení války měsíčně zhruba pět miliard dolarů (117 miliard korun). V této souvislosti vyzval zahraniční partnery Ukrajiny, aby nevnímali pomoc Kyjevu jako dodatečné výdaje nebo dary, nýbrž jako „příspěvek k jejich vlastní bezpečnosti“. Ukrajina chrání ostatní země před válkou, dodal podle agentury DPA.

Ofenziva v doněckém směru

Ruské invazní jednotky zesílily ofenzivu a útočné operace v doněckém směru, aby zlepšily svou taktickou situaci v některých oblastech, uvedl v pátek generální štáb ukrajinské armády ve své situační zprávě o vývoji bojů. Velení ukrajinské armády zároveň tvrdí, že současně na některých částech fronty ukrajinské ozbrojené síly postup okupačních vojsk zastavily.

„Hlavní pozornost ruského nepřítele se soustředila na doněcký směr, kde použil letectvo, dělostřelectvo a minomety,“ uvádí ukrajinský generální štáb. Invazní jednotky podle něj pokračují v ofenzivě v oblasti Severodoněcku, který se nachází v Luhanské oblasti.

„V oblasti Severodoněcku nepřítel provedl útočné akce, utrpěl ztráty a stáhl se na dříve obsazené pozice. V okolí osady Toškivka pokračují boje,“ sdělil štáb, který zároveň hlásí, že invazní jednotky ostřelovaly civilní infrastrukturu v některých obcích u Slovjansku.

V Charkovské oblasti se podle něj ruské jednotky soustředily na udržení obsazených pozic. „Hrozba raketových a bombových útoků na civilní a vojenskou infrastrukturu z území Běloruské republiky přetrvává,“ dodalo velení ukrajinské armády.

Podle štábu ruské síly také opět budují pontonový most přes řeku Severní Doněc. Most ruští vojáci staví tentokrát u vesnice Jaremivka zhruba dvacet kilometrů jihovýchodně od Izjumu. Jejich předchozí pokusy o přemostění stejné řeky u obce Bilohorivka skončily neúspěchem, připomíná ruskojazyčný server BBC.

Oběti v Severodoněcku

Guvernér Luhanské oblasti Serhij Hajdaj v pátek uvedl, že ruské jednotky v Severodoněcku zasáhly školu, kde se ukrývaly dvě stovky lidé včetně dětí. Tři lidé během útoku zahynuli. Policie se nyní snaží lidi převézt do nového úkrytu. Hajdaj v pátek dopoledne uvedl, že jenom v Luhanské oblasti bylo při ruském ostřelování za 24 hodin zabito 13 civilistů.

Šéf severodoněcké vojensko-civilní administrativy Oleksandr Strjuk v pátek uvedl, že ve městě zůstává okolo 15 tisíc lidí, kteří jsou pod neustálou palbou ruských jednotek. Na sedmdesát procent obytných budov ve městě je podle něj zničeno nebo poškozeno, napsala agentura Unian.

Exploze slyšeli lidé také v přístavním městě Mykolajiv na jihu země, napsal v pátek večer na svém webu list RBK-Ukrajina s odvoláním na vyjádření starosty Oleksandra Senkevyče. Ten vyzval obyvatele města k opatrnosti: „Držte se raději dál od oken!“ napsal v aplikaci Telegram po vyhlášení leteckého poplachu. Podle oblastního gubernátora Vitalije Kima byl po ruském zásahu blíže neupřesněného zařízení cítit čpavek.

Očekává se zdlouhavý proces

Britské ministerstvo obrany ve své pravidelné analýze uvedlo, že jakmile Rusko zajistí jihoukrajinské přístavní město Mariupol, pravděpodobně přesune své síly, aby posílilo operace na Donbase. Zároveň se domnívá, že houževnatý ukrajinský odpor v Mariupolu od začátku ruské invaze pro Moskvu znamená nutnost obnovit a znovu vybavit jednotky v oblasti. To může být při důkladném provedení dlouhý proces.

„Ruští velitelé jsou však pod tlakem, aby prokazatelně dosáhli operačních cílů. To znamená, že Rusko pravděpodobně přerozdělí své síly rychle, bez odpovídající přípravy, což představuje riziko dalšího oslabení,“ uvádí britské ministerstvo. Podle Britů se zatím zřejmě vzdalo až sedmnáct set ukrajinských obránců Mariupolu, kteří zůstávali v tamních ocelárnách Azovstal, jež představují poslední baštu ukrajinského odporu ve městě. Velitel pluku Azov uvedl, že obránci Azovstalu dostali příkaz zastavit boje.

Dnipro se snaží fungovat

Ve městě Dnipro se aktuálně nachází zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín. Ten popsal, že se úřady v Dnipru snaží udržet město v „normálním“ chodu, obchody i služby fungují, jezdí MHD a lidé také chodí běžně do práce. Jsou tam ale tisíce uprchlíků, řekl.

Místní se jim snaží pomáhat, nabízejí například přístřeší, uvádí Dorazín. Sám s několika lidmi opakovaně vyrazil na východ k frontě, aby tam dovezl chleba a další potřebné zboží. Tyto cesty jsou podle něj možné díky lidem, kteří jsou v kontaktu třeba i s příslušníky obrany a vědí, kam se dá projet, či kde je to už příliš nebezpečné.

„Zpátky vezeme lidi, kteří odtamtud prchají. Někteří nechtějí, někteří tam chtějí zuby nehty zůstat, ve svém rodném ve městě, ve svém bytě nebo alespoň poblíž. Ale jiní jedou s námi a my je potom vezeme do městeček kolem, která jsou dál od fronty, a tam je předáváme příbuzným, známým nebo nějakým organizacím, které se o ně postarají,“ popsal Dorazín.

Zpravodaj ČRo Dorazín: Dovážíme na frontu humanitární pomoc, zpátky s námi jedou uprchlíci (zdroj: ČT24)

Proces s ruským vojákem

V Kyjevě pokračuje proces s ruským vojákem obžalovaným ze zabití ukrajinského civilisty. „Je mi to opravdu líto,“ řekl u soudu Vadim Šišimarin. „Lituji toho, co jsem udělal. Byl jsem v té situaci nervózní. Nechtěl jsem zabít,“ dodal mladý muž s oholenou hlavou, který je u soudu ve skleněné ochranné kóji.

Šišimarin je souzen kvůli tomu, že v prvním týdnu války zabil výstřelem do hlavy dvaašedesátiletého muže ve vesnici Čupachivka v Sumské oblasti na severovýchodě země. Jde o první proces svého druhu od začátku ruské invaze na Ukrajinu. Prokuratura ve čtvrtek navrhla doživotní trest, verdikt se očekává v pondělí.

Podle obhájce je Šišimarin nevinný. „Na základě předložených důkazů a svědectví se domnívám, že pan Šišimarin není vinen z trestného činu, z něhož je obviněn,“ řekl obhájce Viktor Ovsjannikov ve své závěrečné řeči a požádal soudce, aby jeho „klienta zprostili viny“. Šišimarin podle obhájce dostal přímý rozkaz, který nejprve odmítl uposlechnout. Nakonec poslechl jen kvůli obavám o vlastní život. Zdůraznil také, že se Šišimarin sám vzdal ukrajinské straně a skutky nepopírá. 

Svárovský: Ukrajina zvítězi a osvobodí své území

Vedoucí programu bezpečnostních strategií Evropské hodnoty Martin Svárovský (KDU-ČSL) soudí, že boje nyní dostupují do kulminační fáze. „Operace se téměř zastavila a i ty ruské cíle se neustále snižují.“ Dokládal to na tom, že se nepodařilo obklíčit například města Slavjansk a Kramatorsk.

„V některých místech už Ukrajinci přešli do protiofenzívy, jejíž rozsah se bude zřejmě ještě zvětšovat,“ řekl. Poukázal také na to, že se Ukrajinci chystají na distribuci dalších západních zbraní.

Svárovský si myslí, že Rusko prohraje. Ukrajina zvítězí, své území osvobodí, „půjde ještě dál za hranici, která tu byla 24. února 2022.“ Neví však, jak dlouho to bude trvat a jaké si to vyžádá nároky. Dodal, že Rusko v dohledné době ztratí chopnost ohrožovat své sousedy, byť ne navždy. Přišlo totiž o značnou část svých vojáků, tanků či bojových vozidel.