TÉMA

Dněpropetrovsk

Z Jihomoravského kraje míří další postele na Ukrajinu. Tamní zdravotnictví je v krizi

Jihomoravský kraj pošle na Ukrajinu, která čelí ruské invazi, třicet polohovatelných postelí. Jednotlivá lůžka vyčlení ze sociálních zařízení napříč regionem, například z domova, který poskytuje sociální péči klientům s chronickým duševním onemocněním, další již nepotřebná lůžka pocházejí z několika domovů pro seniory. Na cestu do ukrajinského Chersonu vyrazí postele v úterý odpoledne. Sloužit mají v tamní nemocnici.
30. 5. 2023|

Dohoda o vývozu ukrajinského obilí Černým mořem bude platit další čtyři měsíce

Dohoda, která umožňuje lodím s obilím proplouvat Černým mořem z ukrajinských přístavů, bude podle ukrajinského ministra infrastruktury Oleksandra Kubrakova prodloužena o 120 dnů. Její schválení oznámila i Moskva. Dosud platila do 19. listopadu, prodloužení ocenil generální tajemník OSN António Guterres. Dohodu dojednanou v červenci garantují právě spojené národy spolu s Tureckem.
17. 11. 2022Aktualizováno17. 11. 2022, 13:02|

Ruské jednotky pomalu postupují Donbasem. Chtějí obklíčit obránce v Severodoněcku

Ruské síly se nadále snaží o obklíčení Severodoněcku, v jeho okolí se intenzivně bojuje. Ukrajinská obrana je ale účinná, a postup okupantů tak zůstává pomalý, hlásí Kyjev. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj však označil situaci za napjatou a požádal Západ, aby co nejdříve poslal další salvové raketomety, které by mohly pomoci odvrátit ruskou ofenzivu v Donbasu. Na východě podle něj ruská armáda zcela ničí některá města.
27. 5. 2022Aktualizováno27. 5. 2022, 20:13|

Donbas po zásahu ruské armády připomíná peklo, řekl Zelenskyj. Rusové podle Ukrajinců zasáhli školu

Donbas zničila ruská armáda tak, že tato někdejší průmyslová oblast na východě Ukrajiny nyní připomíná peklo, řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Obvinil agresora, že se snaží zabít co nejvíce Ukrajinců a záměrně zemi způsobit co největší hmotné škody. Šéf Luhanské oblasti uvedl, že Rusové při ostřelování Severodoněcku zasáhli školu, kde se skrývalo dvě stě lidí včetně dětí. Útok si vyžádal nejméně tři oběti. Ruský voják obžalovaný ze zabití ukrajinského civilisty v pátek u soudu v Kyjevě řekl, že svého činu lituje a že neměl v úmyslu zabít.
20. 5. 2022Aktualizováno20. 5. 2022, 22:29|

Ostřelování zasáhlo obytné domy v Žytomyrské či Dněpropetrovské oblasti

Po celé Ukrajině se v úterý ráno opět rozezněly sirény leteckých poplachů. Podle listu The Kyiv Independent hlásí po ostřelování škody na obytných domech obce v Žytomyrské a Dněpropetrovské oblasti. Ukrajinská armáda uvedla, že osvobodila město Makariv západně od Kyjeva a že donutila k ústupu ruská vojska v Mykolajivu na jihu země. Podle britského ministerstva obrany se zdá, že ruské síly se zasekly na místě. Z bývalé jaderné elektrárny Černobyl byla propuštěna většina uvězněných zaměstnanců.
22. 3. 2022Aktualizováno23. 3. 2022, 02:06|

V sobotu se podařilo z obléhaných měst evakuovat asi 13 tisíc lidí. Ostřelování na Ukrajině ale neustává

Rusko pokračuje v ostřelování ukrajinských měst a civilních oblastí po celé zemi. Jeho armáda dál pomalu postupuje na Kyjev, hlavní část vojsk se podle britského ministerstva obrany nachází 25 kilometrů od centra města. Ukrajinská zpravodajská služba obvinila Rusko z ostřelování konvoje, který evakuoval ženy a děti v Kyjevské oblasti. Hlásí sedm mrtvých včetně dítěte. Ministerstvo obrany ale uvedlo, že se konvoj nacházel mimo koridor. Za sobotu se z obléhaných ukrajinských měst podařilo evakuovat kolem 13 tisíc lidí, tedy zhruba dvakrát tolik co v pátek. Na humanitární koridor stále čeká město Mariupol.
12. 3. 2022Aktualizováno13. 3. 2022, 00:23|

Pandemie ve světě sílí. V Lotyšsku lze propustit neočkované, kteří odmítají práci z domova

V Lotyšku mohou zaměstnavatelé od listopadu propustit pracovníky, kteří odmítají očkování nebo práci z domova. Země tak reaguje na nové šíření nemoci. Slovensko ve středu potvrdilo rekordních 6713 nových případů koronavirové nákazy. V Německu za poslední den přibylo 33 949 nakažených, což je nejvíce od začátku pandemie. V Rusku ve středu zemřelo 1195 lidí s touto nemocí, což je nejvyšší denní přírůstek od začátku pandemie. V USA bude od 4. ledna vyžadováno očkování u pracovníků velkých firem a zdravotníků, nebo budou muset podstupovat pravidelné testy a nosit na pracovišti roušky. Většina kandidátů na prezidenta Chile musí kvůli covidu na týden do karantény.
4. 11. 2021Aktualizováno4. 11. 2021, 21:04|