Pandemie ve světě sílí. V Lotyšsku lze propustit neočkované, kteří odmítají práci z domova

V Lotyšku mohou zaměstnavatelé od listopadu propustit pracovníky, kteří odmítají očkování nebo práci z domova. Země tak reaguje na nové šíření nemoci. Slovensko ve středu potvrdilo rekordních 6713 nových případů koronavirové nákazy. V Německu za poslední den přibylo 33 949 nakažených, což je nejvíce od začátku pandemie. V Rusku ve středu zemřelo 1195 lidí s touto nemocí, což je nejvyšší denní přírůstek od začátku pandemie. V USA bude od 4. ledna vyžadováno očkování u pracovníků velkých firem a zdravotníků, nebo budou muset podstupovat pravidelné testy a nosit na pracovišti roušky. Většina kandidátů na prezidenta Chile musí kvůli covidu na týden do karantény.

On-line přenos

Koronavirus - listopad

  • 9:32
    Česko

    V Moravskoslezském kraji za pondělí přibylo 1708 nově nakažených koronavirem. Přírůstek je o více než čtvrtinu nižší, než tomu bylo před týdnem.

  • 23:18

    Kanada kvůli variantě omikron nařídila, aby všichni cizinci s výjimkou Američanů při příletu do země podstoupili test na koronavirus. Ottawa také rozšířila seznam zemí, jejichž občané do Kanady vůbec nesmějí cestovat - nově se zákaz týká i lidí z Nigérie, Egypta a Malawi a cizinců, kteří v těchto zemích v posledních dvou týdnech pobývali, napsala agentura Reuters.

  • 19:54

    Francie za uplynulý den zaznamenala 47 177 nově nakažených koronavirem. Jde o nejvyšší přírůstek od 8. dubna, kdy vrcholila třetí vlna epidemie.

Lotyšský parlament ve čtvrtek přijal zákon dovolující podnikatelům propustit pracovníky, kteří se odmítají nechat očkovat proti covidu-19, anebo přejít na práci z domova.

Jen 61 procent dospělé populace v Lotyšsku je plně očkováno, což zaostává za průměrem v Evropské unii, který činí 75 procent. Vysoké přírůstky nových případů nákazy donutily Lotyšsko, aby se jako první země v EU letos na podzim uzavřela do lockdownu, a požádala další členské státy o pomoc pro přetížené zdravotnictví.

Nový zákon stanoví, že zaměstnavatel má právo vyžadovat osvědčení o očkování proti covidu-19, pokud to daná práce vyžaduje. Pokud pracovník v patřičné lhůtě osvědčení neobdrží - tedy nenechá se očkovat - lze jej odeslat na neplacené volno. Pokud osvědčení nepředloží do tří měsíců, lze jej propustit. Totéž platí i v případě, že odmítne práci z domova.

„Ve státním sektoru je to tentokrát horší, než v soukromém: okruh těch, kteří potřebují osvědčení, je širší a vojáky bez osvědčení je dovoleno propustit hned,“ napsal server Delfi.

Nová pravidla mají podle Reuters platit od poloviny listopadu, kdy v Lotyšsku skončí uzávěra. Nicméně pravidla uznávají i výjimky pro ty, kteří mají z lékařského hlediska oprávněný důvod se neočkovat, například nedávno se vyléčili z covidu-19. Až dosud bylo očkování povinné jen pro pracovníky ve zdravotnictví, školství a v sociální péči.

V Lotyšsku za uplynulých 24 hodin přibylo 2347 nových případů nákazy koronavirem a 47 úmrtí. V nemocnicích je hospitalizováno 1554 osob s covidem-19, z nichž 260 je ve vážném stavu. To je rekordní číslo, o třetinu vyšší než o den dříve, upozornil server Delfi. V zemi s 1,9 milionu obyvateli se od začátku pandemie nakazilo 226 860 lidí, z nichž 3401 nákaze podlehlo.

Vysoké počty hlásí i Slovensko

Slovensko ve středu prostřednictvím laboratorních testů potvrdilo rekordních 6713 nových případů koronavirové nákazy. Vyplývá to ze čtvrtečních údajů národního centra zdravotnictvích informací. Třetí den po sobě přibylo více než 30 úmrtí na covid-19 a v nemocnicích znovu stoupl počet pacientů s tímto onemocněním.

Dosavadní denní maximum nových potvrzených případů koronaviru, a to 6315 nakažených, zaznamenala země loni 30. prosince. Nyní s pozitivním výsledkem skončilo až přes 30 procent dokončených laboratorních testů. S covidem bylo hospitalizováno 1890 pacientů, tedy nejvíce od poloviny letošního dubna. 

Od příštího týdne bude podle středečního rozhodnutí vlády už 36 z celkového počtu 79 okresů na Slovensku v nejvyšším stupni epidemického rizika. V praxi to znamená kromě jiného výraznější omezení pro fungování některých provozů a konání hromadných akcí. Například ubytovací zařízení nesmějí v takových okresech poskytovat služby turistům, restaurace mohou vydávat jídlo pouze přes okénko nebo ho rozvážet. Přerušit činnost ve zmíněných regionech budou muset fitness a wellness centra, jakož i aquaparky.

Německo zpřísňuje restrikce

V Německu za poslední den přibylo 33 949 nových případů koronaviru, uvedla agentura DPA s odvoláním na nejnovější statistiku Institutu Roberta Kocha. Před týdnem hygienici v této zemi s 83 miliony obyvatel evidovali 28 037 lidí s pozitivním testem.

Přes 30 tisíc nově nakažených za den mělo Německo loni ve druhé půlce prosince. Tehdy padl i smutný rekord co do počtu úmrtí, kdy během jediného dne zemřelo 952 pacientů s koronavirovou infekcí. Za uplynulých 24 hodin přibylo 165 smrtelných případů, před týdnem jich bylo 126. Sedmidenní incidence, která udává, kolik nakažených připadá na 100 tisíc obyvatel v sedmidenním úhrnu, ke čtvrtku vzrostla na 154,5 ze středečních 146,6. Před týdnem byla 130,2.

Vzhledem k nepříznivé epidemické situaci některé spolkové země zpřísňují restrikce týkající se zejména neočkovaných lidí. Ve středu před opětovným přetížením nemocnic varoval ministr zdravotnictví Jens Spahn. Řekl, že čtvrtá vlna pandemie covidu-19 zasáhla Německo kvůli nízké proočkovanosti plnou silou.

Optření zpřísňuje i Vídeň - lidé, kteří nejsou očkováni, nebudou smět do restaurací, kaváren, ke kadeřníkům nebo na akce, jichž se účastní více než 25 osob. Od konce příštího týdne budou moci tato místa v rakouské metropoli navštěvovat pouze lidé s potvrzením o očkování nebo o prodělání nemoci, napsal server The Local, podle něhož k podobnému kroku přistupuje také spolková země Horní Rakousy. Negativní test na koronavirus už stačit nebude.

V Maďarsku se zvojnásobil počet případů

V Maďarsku ve středu přibylo dalších 6268 potvrzených případů koronavirové nákazy. To je podle agentury Reuters více než dvojnásobný denní přírůstek ve srovnáním s údaji z poloviny minulého týdne. V uplynulých 24 hodinách nemoci covid-19 podlehlo 107 pacientů. 

Ve zhruba desetimilionovém Maďarsku je podle úřadů nyní registrováno 51 108 aktivních infekcí. V nemocnicích se s covidem-19 aktuálně léčí 3366 pacientů, z nichž 349 je na jednotkách intenzivní péče. Od začátku pandemie je v Maďarsku evidováno 885 360 případů nákazy a potížím spojeným s covidovým onemocněním dosud podlehlo 31 101 lidí.

Portál koronavirus.gov.hu rovněž informuje, že očkováno proti koronaviru už v zemi bylo 5,96 milionu obyvatel, z nichž 5,74 milionu má za sebou druhou vakcinaci. Třetí dávku podle webu přijalo 1,27 milionu lidí.

Demonstrace v Kyjevě

Počet případů nákazy nemocí covid-19 na Ukrajině přesáhl tři miliony, oznámilo ve čtvrtek ráno ministerstvo zdravotnictví. V zemi, kde žije 44 milionů lidí, od začátku pandemie zemřelo 70 146 nakažených, z toho 699 za poslední den.

Ukrajina v posledních týdnech zaznamenává rekordní počty nakažených i zemřelých. Stát na neočkované uvalil nová omezení, proti kterým lidé ve středu protestovali v ulicích Kyjeva. Demonstrace reagovala na nařízení, které ukládá učitelům, státním zaměstnancům a dalším pracovníkům nechat se plně očkovat proti covidu-19 do 8. listopadu, jinak nedostanou výplaty.

Ukrajinské ministerstvo zdravotnictví za poslední den ohlásilo 27 377 odhalených případů nákazy virem SARS-CoV-2, z toho 1836 připadá na hlavní město. Nejvíce nově nakažených, 2254, bylo ve středu v Dněpropetrovsku, vysoká čísla registruje rovněž Oděsa. Plně naočkovaných je na Ukrajině 7,68 milionu lidí, alespoň jednu dávku má 10,9 milionu lidí, což je v Evropě druhý nejhorší výsledek po Arménii. Důvodem je nedůvěra obyvatel k vakcínám.

V Rusku byl třetí den v řadě rekordní přírůstek úmrtí

V Rusku ve středu zemřelo 1195 lidí s nemocí covid-19, což je nejvyšší denní přírůstek od začátku pandemie. Za uplynulých 24 hodin také přibylo 40 217 nově potvrzených případů nákazy koronavirem, který covidové onemocnění způsobuje. Informoval o tom ve čtvrtek vládní krizový štáb.

Zemřelých pacientů s covidem bylo ve středu už desátý den v řadě přes 1000. Třetí den po sobě také padl rekordní přírůstek těchto úmrtí. V pondělí jich v Rusku zaznamenali 1178 a v úterý 1189. Krizový štáb ke čtvrtku eviduje od začátku pandemie celkem 243 255 obětí koronavirové infekce. Ruský statistický úřad však registruje téměř dvojnásobek zemřelých. 

V Rusku nadále zůstávají vysoké denní přírůstky úmrtí i infikovaných, přestože úřady kvůli trvající vážné epidemické situaci obnovují některá protikoronavirová opatření. V celé zemi navíc v pondělí začal týden pracovního volna, některé vážně postižené oblasti už ale daly na vědomí, že „koronavirovou dovolenou“ ještě o týden prodlouží.

Události ČT: Kritická epidemická situace v Moskvě (zdroj: ČT24)

V USA bude očkování vyžadováno u velkých firem a zdravotníků od 4. ledna

Desítky milionů Američanů pracujících ve firmách s více než stovkou zaměstnanců budou muset být od 4. ledna plně naočkovány, nebo budou muset podstupovat pravidelné testy a nosit na pracovišti roušky. Pravidla zveřejnila administrativa demokratického prezidenta Joea Bidena, která hrozí firmám pokutou téměř 14 tisíc dolarů (307 tisíc korun) za každého zaměstnance, který nařízení poruší. Příkaz se týká rovněž pracovníků v sociálních a zdravotnických zařízeních, která dostávají příspěvky od státu.

Pravidla, která Biden avizoval již v září, se budou týkat asi 84 milionů Američanů pracujících v soukromém sektoru. Dalších sedmnáct milionů zaměstnanců nemocnic či domů s pečovatelskou službou, které dostávají finance z programů veřejného pojištění Medicare a Medicaid, nebude mít možnost zvolit místo vakcíny testování a v případě odmítnutí očkování jim bude hrozit propuštění. Podle střediska pro zdravotnické služby CMS jich nyní není naočkovaných asi 2,4 milionu.

Biden dlouhodobě přesvědčuje Američany k očkování a vyzývá soukromé podniky, aby jej od svých zaměstnanců požadovaly. Již dříve přitom vyhlásil povinnost vakcinace pro federální zaměstnance.

Covid zasáhl do prezidentské kampaně v Chile

Šest ze sedmi kandidátů na chilského prezidenta musí kvůli covidu-19 změnit předvolební kampaň. U jednoho z nich se totiž potvrdil koronavirus a ostatních pět musí na týden do karantény, protože se účastnili společné volební debaty. První kolo prezidentských voleb se v Chile koná 21. listopadu.

„Mám pozitivní PCR test na covid, informovali jsme tým ministerstva zdravotnictví a trasujeme kontakty,“ oznámil ve středu na twitteru favorit voleb, levicový poslanec Gabriel Boric, který má dokončené očkování proti covidu-19. Tento levicový poslanec vede předvolební průzkumy, podle nichž by měl postoupit do druhého kola voleb, plánovaného na 19. prosince.

Boric se v pondělí a úterý účastnil dvou debat s pěti dalšími prezidentskými kandidáty. Do týdenní karantény tak teď musí i druhý favorit na postup do rozhodujícího kola, radikálně pravicový advokát José Antonio Kast, Yasna Provosteová z křesťanskodemokratické strany, lídr chilských komunistů Eduardo Artés, levicový filmař Marco Enríquez-Ominami a středopravicový politik Sebastián Sichel. Jediný ze sedmi kandidátů, který do karantény nemusí, je ekonom Franco Parisi (54), který žije v USA a kampaň vede na dálku. V Chile mu totiž hrozí zatčení, je obviněn z několika trestných činů, včetně praní špinavých peněz či neplacení alimentů na své dvě děti.