Vylepšená aplikace: výsledky voleb na mobilu se aktualizují častěji a nově i na zamykací obrazovce

Při letošní volbě prezidenta si můžete vyzkoušet sledování průběžných výsledků sčítání hlasů přímo na ploše svého telefonu (Android) a na zamykací obrazovce iPhonu (iOS). Takzvaný widget bude průběžně zobrazovat aktuální stav sčítání a průběžné výsledky. Pro druhé kolo jsme snížili interval aktualizací na 1 minutu.

Stačí si nainstalovat nejnovější verzi aplikace 5.3.3 nebo vyšší z Google Play nebo App Store. Od okamžiku, kdy v sobotu odpoledne začnou proudit od Českého statistického úřadu první informace o průběžných výsledcích, je začne widget zobrazovat.

Pro správné fungování je nutné při startu aplikace povolit zasílání notifikací v aplikaci ČT24 nebo v systémovém nastavení.

Jak na to?

Na telefonu nebo tabletu s Androidem:
1. Na ploše telefonu dvakrát ťukněte na volné místo, nebo podržte prst dlouhým stiskem na volném místě.
2. Klepněte na tlačítko „Widgety“ nebo „Nástroje“.
3. Vyhledejte widget ČT24 a poté jej přetáhněte na plochu.
4. Widget se objeví na ploše telefonu.
5. Některé modely telefonů s Androidem mohou mít trochu odlišný postup pro přidání widgetu.

Na telefonu s iOS:
1. Zkontrolujte, že máte minimálně iOS 16.2, nebo vyšší.
2. Spusťte aktualizovanou mobilní aplikaci ČT24 (verze 5.3.4) a povolte notifikace.
3. Od sobotního poledne 12:00 se widget na zamčené obrazovce objeví sám.
4. V případě, že widget na zamykací obrazovce není vidět, je možné ho manuálně vyvolat: v Menu aplikace v pravém horním rohu stiskněte tlačítko Připnout volební banner.
5. Nyní můžete zamknout telefon a výsledky sledovat i na zamčené obrazovce.

Jak přidat widget
Zdroj: ČT24

Časté dotazy

Co mám dělat, pokud se mi výsledky neaktualizují?
Doručování aktualizace widgetu si řídí každý telefon v rámci svého systému samostatně, a to přibližně jednou za 1–5 minut. Zkuste, prosím, ťuknout na widget, případně restartovat aplikaci i telefon.

U systému iOS zkontrolujte, jestli máte povolené notifikace jak v systému, tak v aplikaci a zároveň jestli máte povolené Aktivity živě, anglicky live activities (Nastavení > Face ID > Live Activites / Aktivity živě anebo Nastavení > ČT24 > Live Activities) včetně četnějších aktualizací. Pro verzi iOS 16.1 a nižší se zobrazí widget na ploše, u kterého nedokážeme garantovat pravidelnou aktualizaci. Doporučujeme aktualizovat systém na iOS 16.2 nebo vyšší.

Jak přidat widget
Zdroj: ČT24


I tak se může stát, že některé konkrétní modely v určitých situacích data neaktualizují.

Hlavně u některých modelů Android evidujeme počáteční zpoždění s aktualizací v době, než se telefon „probudí“ a nastartuje (např. po delší době, kdy byl telefon zamčený v kapse).

Vidím jen nápis „Výsledky zatím nejsou k dispozici“. Co mám dělat?
První výsledky se objeví ihned, jakmile doputují od Českého statistického úřadu. To se očekává v sobotu mezi 14. a 15. hodinou.

Widget nemůžu najít v seznamu.
Zkuste několik věcí:
1. Zkontrolujte, že máte nainstalovanou nejnovější verzi aplikace 5.3.3 nebo vyšší.
2. Pro zobrazení widgetu na iPhonu doporučujeme aktualizovat systém na iOS 16.2. Bohužel, i tak se může stát, že některé konkrétní typy telefonů nebo verze operačního systému widget nenabídnou. Uděláme maximum, aby se widget zobrazil všem zájemcům.
3. Pro telefony iPhone můžete od soboty 12:00 ručně widget zobrazit pomocí Menu v aplikaci a tlačítka Připnout volební banner.
4. Zkuste restartovat aplikaci nebo i telefon.

Jak často se data aktualizují?
Systém ČT24 posílá aktualizace každou minutu, nicméně každý telefon si řídí doručování výsledků „po svém“. Může se tedy stát, že někdy se widget neaktualizuje poměrně dlouhou dobu, což nedokážeme ovlivnit. Zvláště systém iOS velmi silně ovlivňuje doručování notifikací v neprospěch uživatelů, kdy dochází k takzvanému „throttlingu“, tedy zamezení přístupu dat v rychlejším časovém úseku. Stačí ťuknout na widget, který spustí aplikaci ČT24, a data se aktualizují.

Proč na iOS nevidím widget na ploše? Používáte Live activities?
Ano, už používáme. Pro systém iOS 16.2 tedy widget nehledejte na ploše telefonu, ale stačí spustit aplikaci. Od sobotního poledne se vám widget zobrazí na zamčené obrazovce, nebo ho můžete vyvolat v aplikaci z položky Menu v pravém horním rohu > Volební banner.

Jak odstraním widget ze svého telefonu?
Na iPhonu stačí na zamčené obrazovce swipe doprava, tedy přetáhnout volební widget směrem doleva, jako s běžnou notifikací na vašem telefonu.

U telefonů Android odstraňte widget podržením a přetažením do koše, nebo volbou „Odstranit“ z menu widgetu (záleží na druhu telefonu).

Co když potřebuji detailnější informace o průběhu voleb nebo jednotlivých kandidátech?
Otevřete si aplikaci ČT24 nebo webovou stránku www.ct24.cz, kde v sekci Volba prezidenta naleznete kompletní servis se všemi informacemi, které by vás mohly zajímat.